Surowce lecznicze i prozdrowotne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.3s.SLP.NI.OOTXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Surowce lecznicze i prozdrowotne |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Omówienie znaczenia roślinnych surowców w lecznictwie i profilaktyce zdrowotnej z podaniem aktywności biologicznej. Źródła pochodzenia roślinnych surowców leczniczych i prozdrowotnych. Zagadnienia zmienności składu chemicznego w roślinach leczniczych. Przedstawienie gatunków roślin dostarczających żywności prozdrowotnej, leków, przypraw i innych dodatków funkcjonalnych w środkach spożywczych i kosmetykach. Cechy rozpoznawcze poszczególnych gatunków z uwzględnieniem podstawowych informacji o ich klasyfikacji botanicznej, budowie morfologicznej i anatomicznej oraz biologii rozwoju, ze wskazaniem surowców wykorzystywanych w lecznictwie, żywieniu i kosmetyce. |
Pełny opis: |
Wprowadzenie do przedmiotu - znaczenie roślinnych surowców w lecznictwie współczesnym i profilaktyce zdrowotnej. Definicja i postacie leku roślinnego Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Znaczenie omawianych surowców w lecznictwie i profilaktyce zdrowotnej, ich wykorzystanie w kuchni i kosmetyce. Kolejno omawiane będą następujące substancje czynne i składniki prozdrowotne surowców roślinnych: olejki eteryczne, związki siarkowe, gorycze, saponiny, garbniki, antranoidy, śluzy i pektyny, błonnik pokarmowy Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Znaczenie omawianych surowców w lecznictwie i profilaktyce zdrowotnej, ich wykorzystanie w kuchni i kosmetyce. Kolejno omawiane będą następujące substancje czynne surowców: barwniki, kumaryny, alkaloidy, glikozydy nasercowe, fitosterole, glikozydy cyjanogenne, kwasy organiczne, tłuszcze (w tym NNKT i woski), witaminy i pierwiastki antyoksydacyjne, fenole proste i ich pochodne Podziały roślinnych surowców leczniczych i szczegółowe zapoznanie z morfologiczną klasyfikacją ziół Prezentacja roślinnych surowców w ujęciu podziału fitochemicznego (równolegle i w analogii do tematyki wykładów); cechy rozpoznawcze, budowa morfologiczna, podstawowe informacje o rozwoju gatunków roślin będących źródłem ich pozyskiwania Prezentacja roślinnych surowców w ujęciu podziału fitochemicznego (równolegle i w analogii do tematyki wykładów); cechy rozpoznawcze, budowa morfologiczna, podstawowe informacje o rozwoju gatunków roślin będących źródłem ich pozyskiwania |
Literatura: |
Zarys wiedzy o roślinach leczniczych - Jędrzejko K. (red.). ŚAM Katowice 1997 Rośliny przyprawowe - Hlava B., Lanska D. PWRiL Warszawa 1983 Farmakognozja - Kohlmünzer S.- PZWL Warszawa 2013 Leksykon roślin leczniczych - Rumińska A., Ożarowski A. (red.). PWRiL Warszawa 1990 Zioła - Senderski M.E. Wyd. E. K. Liber Warszawa 2009 Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa- Strzelecka H., Kowalski J. (red.). PWN Warszawa 2000 Rośliny lecznicze świata - Van WYK B-E., Wink M. - MedPharm Polska Wrocław 2008 Towaroznawstwo zielarskie - Walewski W. - PZWL Warszawa 1985 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Posiada wiedzę na temat aktywności fizjologicznej roślinnych surowców leczniczych i prozdrowotnych oraz wyjaśnia ich zastosowanie w oparciu o zawarte w nich substancje czynne Zna znaczenie surowców pochodzenia roślinnego w żywieniu i produkcji żywności i rozumie na czym ono polega Posiada wiedzę o działaniach niepożądanych i konsekwencjach niewłaściwego stosowania roślinnych surowców leczniczych Posiada wiedzę o pochodzeniu roślin leczniczych i prozdrowotnych oraz biologii ich rozwoju Umiejętności Umie rozpoznawać gatunki roślin leczniczych i prozdrowotnych oraz wymienia ich surowce Poprawnie klasyfikuje rośliny lecznicze Potrafi wskazać różnice między pokrewnymi gatunkami roślin wykorzystywanych w celach leczniczych a mylonymi z nimi Poprawnie przypisuje surowcom roślinnym kierunki działania leczniczego Prawidłowo identyfikuje czynniki determinujące jakość surowców zielarskich Zna podstawowe postacie leku roślinnego Poprawnie rozpoznaje i klasyfikuje surowce lecznicze i prozdrowotne Kompetencje społeczne Ma świadomość potrzeby przekazywania innym informacji na temat korzyści i zagrożeń wynikających z wykorzystywania roślin leczniczych i prozdrowotnych Ma świadomość znaczenia etycznej odpowiedzialności za wskazywanie bezpiecznego dla innych wykorzystywania roślin leczniczych Ma świadomość konsekwencji mylnej identyfikacji roślin i ich surowców stosowanych w lecznictwie i żywieniu |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 101 sprawdzian wiedzy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.