Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Sadownictwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.3s.SAD.SI.OOGXZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Sadownictwo
Jednostka: Katedra Ogrodnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 LUB 2.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

kierunkowy obowiązkowy

Wymagania wstępne: Wiedza z przedmiotów Botanika, Szkółkarstwo

Pełny opis:

Produkcja owoców na świecie.Historia sadownictwa w Polsce, stan obecny i perspektywy. Pochodzenie gatunków roślin sadowniczych.

Warunki glebowo-klimatyczne rozwoju sadownictwa. Budowa drzewa i krzewu, funkcje poszczególnych organów.

Czynniki warunkujące rozstawę drzew w sadzie. Modele sadów towarowych.

Korony drzew owocowych (budowa, formowanie). Cięcie drzew i krzewów owocowych (zasady, terminy, uwarunkowania)

Uszkodzenia mrozowe i przymrozkowe roślin sadowniczych.

Systemy pielęgnacji gleb w sadach i jagodnikach. Sposoby nawadniania upraw sadowniczych. Zasady nawożenia roślin sadowniczych.

Kwitnienie drzew i krzewów owocowych. Wzrost i rozwój zawiązków owocowych.

Rola owoców w żywieniu człowieka.

Budowa drzew i krzewów owocowych, morfologia pędów,rodzaje pąków. Rozpoznawaniie gatunków roślin sadowniczych.

Planowanie i zakładanie uprawy sadowniczej. Jesienne zabiegi pielęgmacyjne w sadach.

Cięcie drzew i krzewów owocowych. Formowanie koron.

Systemy uprawy gleby, sposoby zwalczania chwastów.

Identyfikacja, ocena i sposoby leczenia uszkodzeń mrozowych i przymrozkowych.

Sposoby regulowania owocowania. Metody prognozowania plonowania drzew owocowych.

Charakterystyka pomologiczna gatunków roślin sadowniczych i najważniejszych towarowych odmian drzew i krzewów owocowych.

Literatura:

Pieniążek S. 2000. Sadownictwo. PWRiL, Warszawa

Jankiewicz L., Lipecki J., Lech W. 2011. Fizjologia roślin sadowniczych. PWN, Warszawa

Rejman A. 1994. Pomologia. PWRiL, Warszawa

MPS Sad, Informator Sadowniczy, Sad Nowoczesny

Efekty uczenia się:

wiedza - zna i rozumie

czynniki klimatyczno-glebowe wpływające na zakładanie upraw sadowniczych

podstawowe procesy fizjologiczne zachodzące w roślinach sadowniczych

specyfikę uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów owocowych

zasoby gatunkowe i odmianowe roślin sadowniczych

metody i technologie agrotechniczne stosowane w uprawach drzew i krzewów owocowych

umiejętności - potrafi

planować nasadzenia drzew i krzewów owocowych w zależności od rejonizacji

klasyfikować wartość gospodarczą gatunków i odmian drzew i krzewów owocowych w zależności od przeznaczenia

używać dostępnych metod i technologii w produkcji owoców

wybrać najlepszą ekonomicznie i produkcyjnie metodę uprawy drzew i krzewów owocowych

kompetencje społeczne - jest gotów do

wykorzystywania najnowszych osiągnięć nauki w produkcji sadowniczej

Metody i kryteria oceniania:

egzamin ustny (70%)

sprawdzian wiedzy (30%)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jan Błaszczyk
Prowadzący grup: Jan Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jan Błaszczyk
Prowadzący grup: Jan Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jan Błaszczyk
Prowadzący grup: Jan Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jan Błaszczyk
Prowadzący grup: Jan Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)