Sadownictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.3s.SAD.NI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Sadownictwo |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przygotowanie studentów do zrozumienia i interpretacji procesów fizjologicznych roślin sadowniczych oraz ich wykorzystania w technologiach produkcji owoców. Technologia uprawy drzew ziarnkowych i pestkowych oraz krzewów jagodowych. Zasady formowania koron oraz cięcia drzew i krzewów owocowych. Formowanie i wzrost zawiązków owocowych. Podstawowe składniki organiczne i mineralne owoców, ich funkcja w owocu oraz rola w odżywianiu człowieka. Zasady nawożenia roślin sadowniczych. Ogólne zasady zbioru i przechowywania owoców. |
Pełny opis: |
Wykłady: Produkcja owoców w Polsce i na świecie. Historia sadownictwa. Budowa roslin sadowniczych i funkcje poszczególnych organów. Warunki klimatyczne i glebowe rozwoju sadownictwa. Zasady rejonizacji upraw sadowniczych w Polsce i na świecie. Czynniki warunkujące rozstawę drzew w sadzie. Modele sadów intensywnych. Zasady formowania koron drzew owocowych. Systemy cięcia drzew i krzewów owocowych. Nawożenie roślin sadowniczych. Nawadnianie upraw sadowniczych. Systemy pielęgnacji gleby. Uszkodzenia mrozowe i przymrozkowe. Kwitnienie drzew i krzewów owocowych. Wzrost i rozwój zawiązków oraz owoców. Regulowanie plonowania. Ogólne zasady zbioru i przechowywania owoców. Rola owoców w żywieniu człowieka. Ćwiczenia: Charakterystyka pomologiczna gatunków i najważniejszych towarowych odmian drzew ziarnkowych, pestkowych i krzewów owocowych. Planowanie i zakładanie upraw sadowniczych. Cięcie drzew i krzewów owocowych. Formowanie koron. Zwalczanie chwastów. Uszkodzenia mrozowe i przymrozkowe - ocena i leczenie. Prognozowanie plonowania. Zbiór owoców. Jesienne zabiegi pielęgnacyjne w sadach. |
Literatura: |
Pieniążek S. 2000. Sadownictwo PWRiL Jankiewicz L., Lipecki J. Lech W. 2011. Fizjologia roślin sadowniczych tom I i II PWN Rejman W. 1994. Pomologia PWRi L Sękowski B. 1993. Pomologia systematyczna, PWN, t. I i II. Smolarz K. 2009. Borówka i żurawina – zasady racjonalnej produkcji. Hortpress, Sp. z o. o Sitarek M. 2006. Uprawa śliw. Wydawnictwo Plantpress, Sp. z o.o. Żurawicz E., Masny A. 2005. Uprawa truskawek w polu i pod osłonami. Wydawnictwo Plantpress, Sp. z o.o.. Rozpara E. 2005. Intensywny sad czereśniowy. Hortpress Sp. z o.o. Sosna I. 2007. Uprawa gruszy. Wydawnictwo Plantpress, Sp. z o.o. Sad Nowoczesny, Hasło Ogrodnicze, MPS Sad |
Efekty uczenia się: |
Definiuje zasady rejonizacji upraw sadowniczych w Polsce i na świecie. Definiuje podstawowe procesy fizjologiczne zachodzące w roślinach sadowniczych. Tłumaczy specyfikę uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów owocowych. Charakteryzuje metody i technologie agrotechniczne stosowane w uprawach drzew i krzewów owocowych. Opisuje zasoby gatunkowe i odmianowe roślin sadowniczych. Opisuje czynniki klimatyczno-glebowe wpływające na zakładanie upraw sadowniczych. Definiuje dobór gatunków i odmian w zależności od rejonizacji. Planuje nasadzenia drzew i krzewów owocowych w zależności od rejonizacji. Klasyfikuje wartość gospodarczą gatunków i odmian drzew i krzewów owocowych w zależności od przeznaczenia. Używa dostępnych metod i technologii w celu prowadzenia produkcji owoców. Wybiera najlepszą ekonomicznie i produkcyjnie metodę uprawy drzew i krzewów owocowych. Interpretuje najważniejsze właściwości biologiczne gatunków owocowych w odniesieniu do specyfiki produkcji. Organizuje przechowywanie, transport i obrót owocami. Ma świadomość potrzeby wykorzystywania najnowszych osiągnięć nauki w produkcji sadowniczej. Przewiduje społeczne i ekonomiczne skutki działań w zakresie produkcji sadowniczej w danym rejonie. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wyklady - egzamin ustny Ćwiczenia - sprawdzian wiedzy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.