Rośliny lecznicze i prozdrowotne w dietetyce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.3s.RLD.SI.OOTXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rośliny lecznicze i prozdrowotne w dietetyce |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Rośliny lecznicze i prozdrowotne w dietetyce kierunkowy - obowiązkowy Wymagania wstepne - brak Katedra Ogrodnictwa |
Pełny opis: |
Wykłady: Charakterystyka wartości odżywczej zbóż i wybranych produktów zbożowych. Charakterystyka wartości odżywczej warzyw i wybranych produktów warzywnych. Charakterystyka wartości odżywczej owoców i wybranych produktów owocowych. Charakterystyka wartości odżywczej wybranych roślin okopowych. Charakterystyka wartości odżywczej wybranych roślin oleistych. Charakterystyka wartości odżywczej wybranych używek i surowców egzotycznych. Ćwiczenia: Wskaźnik jakości żywieniowej (INQ). Kwasotwórczość i zasadotwórczość produktów. Analiza sensoryczna wybranych produktów roślinnych i ich przetworów. Analiza wybranych parametrów składu chemicznego zbóż, warzyw, owoców, roślin okopowych i oleistych. Porównanie odmian poszczególnych gatunków pod względem wybranych parametrów chemicznych. Analiza aktywności antyoksydacyjnej wybranych używek i surowców egzotycznych. Wpływ wybranych procesów technologicznych na wartość odżywczą wybranych produktów. Układanie jadłospisów dla różnych grup ludności opartych na sezonowości roślin leczniczych i prozdrowotnych. |
Literatura: |
Podstawowa Świetlikowska K. 2008. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, Wyd. SGGW, Warszawa. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J. 2009. Podstawy analizy i oceny jakości żywności, Wyd. UR w Krakowie, Kraków. Podręcznik do dietetyki (red. Jarosz M.), Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa. Uzupełniająca Rejewski M., 1992. Rośliny przyprawowe i używki roślinne. PWRiL, Warszawa Gawęcki J., Hryniewiecki L. 2003. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. 2015. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: informacje z zakresu wartości odżywczej zbóż i wybranych produktów zbożowych, owoców i warzyw, roślin okopowych i oleistych, wybranych używek oraz surowców egzotycznych klasyfikację poszczególnych produktów roślinnych według zawartości substancji odżywczych i leczniczych zasady wprowadzenia do diety poszczególnych produktów Umiejętności - potrafi: wyliczać zawartość podstawowych składników odżywczych w produktach roślinnych analizować wybrane parametry składu chemicznego zbóż, warzyw, owoców, roślin okopowych i oleistych układać jadłospisy dla różnych grup ludności oparte na sezonowości roślin leczniczych i prozdrowotnych Kompetence społeczne - jest gotów do: ciągłego poszerzania wiedzy dotyczącej produktów spożywczych i ich wpływu na zdrowie człowieka propagowania informacji na temat wpływu diety i sposobu życia na zdrowie człowieka |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny z pytaniami otwartymi. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną liczoną z oceny uzyskanej z ćwiczeń i sprawdzianu (50% oceny końcowej) Studenci przygotowują sprawozdania z ćwiczeń analitycznych oraz opracowują i referują jadłospis na bazie sezonowości produktów roślinnych na podstawie krórych uzyskują ocnę z ćwiczeń (średnia arytmetyczna 50% oceny końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Grabowska, Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Ewa Dziedzic, Aneta Grabowska, Elżbieta Jędrszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Barbara Domagała, Joanna Gil, Elżbieta Jędrszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Joanna Gil, Elżbieta Jędrszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.