Practicum z sadownictwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.3s.PRS.NM.OOGDY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Practicum z sadownictwa |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedstawienie najnowszych rozwiązań technologicznych we wiodących wielkotowarowych gospodarstwach sadowniczych oraz w mniejszych obiektach prowadzących działania związane z sadownictwem w zakresie wąskiej specjalizacji. |
Pełny opis: |
Wyjazd do Instytutów badawczych, jednostek wdrożeniowych oraz organizacji producentów i indywidualnych gospodarstw. Obserwowanie funkcjonowania, modeli oraz organizacji pracy w obiektach wielkotowarowych. Umiejętność nawiązywania kontaktów i przeprowadzania merytorycznych wywiadów z producentami Wyjazd do indywidualnych gospodarstw wielkotowarowych. oraz mniejszych. Obserwowanie funkcjonowania, strategii produkcji, modeli oraz organizacji pracy. Umiejętność nawiązywania kontaktów i przeprowadzania merytorycznych wywiadów z producentami Esej na ustalony z prowadzącym temat z wykorzystaniem analizy SWOT dla wybranych gospodarstw. Krytyczna analiza przeprowadzonych obserwacji wraz z rekomendacjami dla kierunków rozwoju wizytowanych obiektów |
Literatura: |
Literatura podstawowa Sad Nowoczesny, Owoce Warzywa Kwiaty, SAD – miesięcznik praktycznego sadownictwa, Literatura uzupełniająca Inne czasopisma prezentujące bieżącą problematykę praktycznego sadownictwa, |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Rozpoznaje czynniki warunkujące złożone zagadnienia wpływu działalności sadowniczej oraz stosowanych technologii produkcji na środowisko naturalne, organizmy żywe oraz zagrożenia środowiska w poznanych obiektach i gospodarstwach specjalistycznych Umiejętności Wybiera odpowiednie informacje oraz źródła pozwalające analizować poznane obiekty i gospodarstwa specjalistyczne Sporządza pisemne opracowania i prezentacje z wykorzystaniem właściwych źródeł Kompetencje społeczne Tłumaczy społeczeństwu obiektywne informacje i opinie dotyczące nowych technologii oraz ich realizacji, a także (zgodnej z zaleceniami) możliwości wykorzystania w poznanych obiektach i gospodarstwach specjalistycznych Przewiduje skutki i zagrożenia środowiskowe oraz ryzyko związane z rodzajem prowadzonej i zalecanej produkcji w poznanych obiektach i gospodarstwach specjalistycznych. Uzasadnia odpowiednie metody ograniczenia ryzyka |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 403 zaliczenie/ocena pracy pisemnej, recenzji, eseju |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.