Neuroenologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.3s.NEU.SM.OOWXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Neuroenologia |
Jednostka: | Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
kierunkowy-obowiązkowy |
Pełny opis: |
W. Fizyczne, chemiczne i biologiczne aspekty odczuwania smaku i zapachu Czynniki fizyczne i chemiczne wpływające na odczuwanie smaku i zapachu Choroby wpływające na odczuwanie smaku i zapachu, sposoby poprawy zwiększenia sprawności zmysłów Leki wpływające na odczuwanie smaku i zapachu, Cw. Różnice w indywidualnym odczuwaniu smaku, próby organoleptyczne Oznaczanie progu odczuwania smaku i zapachu, wartości minimalne i maksymalne Badanie wpływu czynników fizycznych na odczuwanie smaku i zapachu, |
Literatura: |
Podstawowa Shepherd 2017. Neuroenology, Columbia University Press Shepherd 2015. Neurology: how the brain creates the taste of wine, Flavour, 4, 19 Sienkiewicz-Jarosz i in. 2012. Neurologiczne aspekty zaburzeń smaku. Neurol Dypl; 7, str. 61-65 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie mechanizmy odpowiedzialne za odbieranie wrażeń zmysłowych (węch, smak, barwa, dźwięk) jak choroby wpływają na odczucia wrażeń zmysłowych jak poszczególne grupy leków wpływaja na odczucia wrażeń zmysłowych zewnętrzne czynniki fizyczne i chemiczne zaburzające percepcję wrażeń zmysłowych procedury oznaczeń organoleptycznych i ich wpływ na uzyskiwane wyniki Umiejętności - potrafi przygotować procedurę badań organoleptycznych przebadać wpływ czynników fizycznych na odczuwanie smaku i zapachu wyznaczyć próg czucia smaku i zapachu przygotować roztwory testowe do badań odczuwawania smaku i zapachu Kompetencje społeczne - jest gotów do: Współpracować w grupie w celu realizacji okreslonego zadania Rozwiązywać problemy, z którymi styka się podczas realizacji wspólnych zadań pogłębiania wiedzy i horyzontów myślowych w zakresie tematu |
Metody i kryteria oceniania: |
test jednokrotnego wyboru (60% udziału w ocenie końcowej) zaliczenie wszystkich ćwiczeń, aktywność w czasie omawiania uzyskanych wyników, test jednokrotnego wyboru (40% udziału w ocenie końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Chłopicka, Maciej Gąstoł | |
Prowadzący grup: | Joanna Chłopicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Chłopicka, Maciej Gąstoł | |
Prowadzący grup: | Joanna Chłopicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Chłopicka, Maciej Gąstoł | |
Prowadzący grup: | Joanna Chłopicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Chłopicka, Maciej Gąstoł | |
Prowadzący grup: | Joanna Chłopicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.