Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Nasiennictwo roślin leczniczych i prozdrowotnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.3s.NAS.SI.OOTXZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Nasiennictwo roślin leczniczych i prozdrowotnych
Jednostka: Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Nasiennictwo roślin leczniczych i prozdrowotnych

kierunkowy - obowiązkowy

wymagania wstępne: brak

Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii

Pełny opis:

Wykłady:

Cele i zadania nasiennictwa; znaczenie nasion w gospodarce człowieka

Przepisy prawne w nasiennictwie oraz kontrola reprodukcji nasiennej roślin leczniczych i prozdrowotnych

Przebieg polowej kwalifikacji materiału siewnego roślin leczniczych i prozdrowotnych

Przebieg laboratoryjnej kwalifikacji materiału siewnego roślin leczniczych i prozdrowotnych

Badanie jakości nasion: oznaczanie czystości, wilgotności, żywotności, wigoru, zdrowotności oraz szybkości i zdolności kiełkowania nasion roślin leczniczych i prozdrowotnych

Sposoby i warunki przechowywania nasion roślin leczniczych i prozdrowotnych

Uszlachetnianie nasion roślin leczniczych i prozdrowotnych metodami agrotechnicznymi, technologicznymi i fizjologicznymi

Ćwiczenia:

Zakładanie i ocena testów kiełkowania nasion – analiza czynników kształtujących kiełkowanie nasion

Badanie czystości, żywotności oraz energii i zdolności kiełkowania nasion roślin leczniczych i prozdrowotnych

Wykonanie uszlachetniania nasion metodami technologicznymi i fizjologicznymi: frakcjonowanie, mycie, płukanie, ługowanie, odkażanie, czyszczenie i kondycjonowanie nasion. Rozpoznawanie nasion uszlachetnionych różnymi metodami technologicznymi

Literatura:

Uzupełniająca:

Kwiatkowski J., Szczukowski S., Tworkowski J., . 2002. Wybrane zagadnienia z nasiennictwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn.

Rochalska M., Orzeszko-Rywka A. 2004. Przewodnik do ćwiczeń z nasiennictwa, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Michalik B., Weiner W. 2004. Wybrane zagadnienia z nasiennictwa roślin ogrodniczych, Drukrol, Kraków.

Efekty uczenia się:

Wiedza - zna i rozumie:

Definiuje i rozumie zagadnienia dotyczące nasiennictwa roślin leczniczych i prozdrowotnych

Zna przepisy prawne oraz dokumentację związaną z nasiennictwem

Wyjaśnia specyfikę uprawy roślin leczniczych i prozdrowotnych z przeznaczeniem na zbiór nasion

Rozumie zasady polowej i laboratoryjnej kontroli reprodukcji nasiennej roślin leczniczych i prozdrowotnych

Charakteryzuje parametry jakościowe nasion roślin leczniczych i prozdrowotnych oraz zna metody ich oceny

Definiuje metody uszlachetniania nasion roslin leczniczych i prozdrowotnych

Rozumie czynniki kształtujące żywotność nasion oraz charakteryzuje sposoby przechowywania nasion roślin leczniczych i prozdrowotnych Umiejętności - potrafi:

Zakłada testy kiełkowania nasion nasion roślin leczniczych i prozdrowotnych

Wykonuje ocenę jakości nasion rośłin leczniczych i prozdrowotnych

Interpretuje wyniki oceny jakości nasion leczniczych i prozdrowotnych

Sporządza raporty z przeprowadzonych badań

Potrafi wykonać podstawowe zabiegi uszlachetniające nasiona przy użyciu metod technologicznych oraz fizjologicznych

kompetencje społeczne - jest gotów do:

Rozumie znaczenie prowadzenia kontrolowanej reprodukcji nasiennej oraz oceny jakości nasion dla współczesnej gospodarki człowieka

Potrafi współpracować w ramach zespołu

Metody i kryteria oceniania:

Sprawdzian pisemny z pytaniami testowymi. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną liczoną z oceny uzyskanej z ćwiczeń i sprawdzianu (50% udziału w ocenie końcowej)

Studenci pisząsprawdzian pisemny z pytaniami testowymi oraz przygotowują sprawozdania z przeprowadzonych ćwiczeń, na podstawie których uzyskują ocenę z ćwiczeń (średnia arytmetyczna) (50% udziału w ocenie końcowej)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Jagosz
Prowadzący grup: Barbara Jagosz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Jagosz
Prowadzący grup: Barbara Jagosz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Jagosz
Prowadzący grup: Barbara Jagosz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Jagosz
Prowadzący grup: Barbara Jagosz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)