Fitopatologia i entomologia ogrodnicza
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.3s.FIT.NI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Fitopatologia i entomologia ogrodnicza |
Jednostka: | Katedra Ochrony Roślin |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Wiedza z zakresu nieinfekcyjnych i infekcyjnych czynników chorobotwórczych, przebiegu infekcyjnego procesu chorobowego u roślin, wpływu warunków zewnętrznych na jego przebieg. Główne typy objawów chorobowych u roślin. Udział rośliny gospodarza w rozwoju choroby infekcyjnej, rodzaje odporności i ich omówienie. Źródła infekcji pierwotnych, warunki powstawania epidemii. Przegląd ważniejszych gospodarczo chorób i szkodników oraz zasad ich diagnozowania. Poznanie podstaw ewolucji, ekologii, bioróżnorodności, systematyki i morfologii owadów. Zapoznanie z metodami zapobiegania i zwalczania chorób i szkodników. |
Pełny opis: |
Pojęcie, cel i zadania fitopatologii, znaczenie chorób w życiu i gospodarce człowieka. Symptomatologia, typy objawów chorobowych. Nieinfekcyjne czynniki chorobotwórcze. Przebieg procesu chorobowego (infekcja, inkubacja, choroba właściwa), wpływ warunków środowiskowych na przebieg choroby, wpływ choroby na procesy fizjologiczne roślin. Rodzaje odporności (bierna, czynna, indukowana). Uzdolnienia pasożytnicze. Epidemiologia chorób roślin – warunki powstawania epidemii, rola patogenów i roślin w rozwoju epidemii, rodzaje epidemii. Podstawy zasad i metod ochrony roślin przed chorobami (agrotechniczna, fizyczna, biologiczna, kwarantanna roślin, hodowla odpornościowa, chemiczna). Choroby roślin powodowane przez wirusy (mozaika pomidora, ospowatość śliwy, pstrość tulipana). Choroby roślin powodowane przez fitoplazmy i bakterie właściwe (proliferacja jabłoni, bakterioza obwódkowa fasoli, guzowatość korzeni). Choroby roślin powodowane przez Pierwotniaki i Lęgniowce (kiła kapusty, zgorzel siewek, zaraza ziemniaka na pomidorze, mączniak rzekomy: dyniowatych, róży, winorośli). Choroby roślin powodowane przez grzyby Chytridiomycota (rak ziemniaka) i Ascomycota (mączniak prawdziwy: dyniowatych, róży). Choroby roślin powodowane przez grzyby Ascomycota (mączniak prawdziwy jabłoni, rak drzew owocowych, biała plamistość liści truskawki, parch jabłoni, zamieranie pędów malin). Choroby roślin powodowane przez grzyby Ascomycota (szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, antraknoza porzeczki i agrestu, kędzierzawość liści brzoskwini). Choroby roślin powodowane przez grzyby Basidiomycota (rdza: wejmutkowo-porzeczkowa, grochu, róży). Choroby roślin powodowane przez grzyby Basidiomycota (głownia: kukurydzy, cebuli; srebrzystość liści drzew). Choroby roślin powodowane przez grzyby Anamorficzne (fuzariozy, werticiliozy). Choroby roślin powodowane przez grzyby Anamorficzne (peniciliozy, brunatna plamistość liści pomidora, dziurkowatość liści drzew pestkowych). Choroby roślin powodowane przez grzyby Anamorficzne (antraknoza fasoli, askochytoza grochu, septorioza selera). Oznaczanie gospodarczo ważnych chorób roślin uprawnych. Rozpoznawanie chorób bezpośrednio na roślinach. |
Literatura: |
1. Błaszkowski J., Radych M., Madej T. 1999. Przewodnik do zajęć z fitopatologii. Wyd. AR, Szczecin. 2. Boczek J. 1992; Niechemiczne metody zwalczania szkodników. Wydaw. SGGW 3. Boczek J. 1995; Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wyd. II SGGW 4. Czyżewski Z. 1972; Choroby i szkodniki roślin ozdobnych. PWRiL 5. Kochman J., Węgorek W. 1999; Ochrona roślin. Plantpress. 6. Kryczyński S. (red.). 2003. Choroby roślin w uprawach ogrodniczych. Wyd. SGGW, Warszawa. 7. Kryczyński S., Weber Z. (red.). 2010. Fitopatologia – choroby roślin uprawnych , t. 2, PWRiL, Poznań. 8. Kryczyński S., Weber Z. (red.). 2010. Fitopatologia – podstawy fitopatologii, t. 1, PWRiL, Poznań. 9. Łęski Z., 1985; Szkodniki i choroby roślin sadowniczych. Wyd. III. PWRiL 10. Robak J., Wiech K., 1999. Choroby i szkodniki warzyw. Plantpress 11. Wiech K., 1999; Szkodniki drzew owocowych. Plantpress 12. Wnuk A., 1990; Entomologia dla rolników. Cz. I – Ogólna. Część II szczegółowa. Skrypt AR w Krakowie |
Efekty uczenia się: |
Definiuje pojęcie, cel i zadania fitopatologii i entomologii. Opisuje główne typy objawów chorobowych roślin. Opisuje owady i zwierzęta mające znaczenie w ochronie roślin. Rozpoznaje przebieg infekcyjnego procesu chorobowego u roślin. Rozpoznaje różnice pomiędzy rzędami i rodzinami owadów. Prezentuje reakcje rośliny-gospodarza w rozwoju choroby infekcyjnej. Opisuje wpływ czynników abiotycznych i biotycznych na występowanie i rozwój owadów. Wylicza źródła infekcji chorób i powstawania epidemii. Opisuje sposoby prognozowania szkodników. Prezentuje podstawowe zasady i metody zwalczania chorób i szkodników. Umiejętności Rozróżnia objawy chorób u roślin. Oblicza i szacuje liczebność owadów na podstawie progów zagrożenia. Analizuje przebieg procesu chorobowego u roślin. Określa biologię i szkodliwość fitofagów. Identyfikuje rodzaje infekcji roślin. Rozpoznaje uszkodzenia roślin przez szkodniki i ich sprawców. Porównuje sposoby i zdolności pasożytowania czynników chorobotwórczych. Zbiera preparuje i oznacza owady. Wyjaśnia podstawowe metody zwalczania chorób i szkodników. Formułuje podstawowe zasady profilaktyki w produkcji roślinnej. Kompetencje społeczne Demonstruje objawy i szkodliwość czynników chorobotwórczych. Akceptuje potrzebę ochrony bioróżnorodności świata zwierząt. Dyskutuje o skuteczności metod zwalczania chorób. Integruje metody ochrony roślin. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.