Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Zioła w uprawie pod osłonami

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.2s.ZUO.SM.OOGLY Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zioła w uprawie pod osłonami
Jednostka: Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Zapoznanie studentów podstawowymi gatunkami i sposobami uprawy ziół pod osłonami

Tematyka: Gatunki i odmiany ziół nadających się do uprawy pod osłonami z przeznaczeniem na świeży rynek, sposoby ich uprawy i przygotowania do sprzedaży

Pełny opis:

Treści kształcenia

Historia uprawy ziół w pojemnikach jako najmłodszej gałęzi warzywnictwa

Gatunki ziół i roślin przyprawowych przeznaczone do uprawy pod osłonami.

Nowoczesne technologie uprawy ziół pod osłonami ( szklarnie i konieczne wyposażenie)

Warunki klimatyczne, wodne i świetlne stosowane w uprawie ziół pod osłonami

Uprawa ziół pod osłonami jako alternatywna metoda uprawy roślin w szklarni w okresie zimowym

Pędzenie warzyw jako odmiana uprawy warzyw w pojemnikach z przeznaczeniem na świeży rynek

Gatunki warzyw przeznaczone do pędzenia

Znaczenie gospodarcze uprawy ziół w pojemnikach

Zbiór i przygotowanie do obrotu ziół uprawianych pod osłonami

Dobieranie asortymentu ziół i roślin przyprawowych do uprawy w pojemnikach ( bazylia, czaber, oregano, trybula, mięta, melisa, rukola, roszponka, koper, majeranek, tymianek rozmaryn szpinak)

Gatunki i odmiany warzyw przeznaczonych do pędzenia (trybula, szczypiorek, pietruszka, cykoria) – jakość materiału przeznaczonego do pędzenia, terminy i warunki pędzenia, niezbędne wyposażenie techniczne pomieszczeń przeznaczonych do pędzenia oraz zbiór i przygotowanie do obrotu)

Zwiedzanie gospodarstwa ogrodniczego zajmującego się produkcją ziół i roślin przyprawowych pod osłonami.

Literatura:

Babik J, 1984 Problemy uprawy i pędzenia cykorii w Polsce. Ogrodnictwo 8 18-19

Gibson J.L., Brian E., Whipker E., Cloyd R., 2000 Succes with Container Production of twelve Herb Species, Hortioculture Information Leaflet 509 ( 7) 1-8

Jabłońska ceglarek R., Zaniewicz – Bajkowska A.,Franczuk J. 1996. Uprawa warzyw pod osłonami i pędzenie warzyw, Wydawnictwo WSRP Siedlce.

Tendaj M. 1989 .Przygotowanie szczypiorku do pędzenia. Ogrodnictwo 6, 11-12

Uprawa warzyw w pomieszczeniach, Praca zbiorowa pod red. M. Knaflewskiego PWRiL, Poznań,

Efekty uczenia się:

Wiedza

Prezentuje uprawę ziół w pojemnikach jako najmłodszej gałęzi warzywnictwa

Wylicza gatunki ziół i roślin przyprawowych przeznaczone do uprawy pod osłonami

Rozpoznaje nowoczesne technologie uprawy ziół pod osłonami

Pokazuje warunki klimatyczne stosowane w uprawie ziół pod osłonami

Definiuje pędzenie warzyw jako alternatywną produkcję ziół w pojemnikach

Opisuje znaczenie gospodarcze upraw ziół w pojemnikach oraz metody zbioru i przygotowania ich do obrotu

Umiejętności

Rozpoznaje gatunki ziół i roślin przyprawowych przeznaczonych do uprawy w pojemnikach oraz pędzenia

Interpretuje warunki uprawy ziół pod osłonami

Rozróżnia wyposażenie techniczne szklarni i tuneli foliowych do uprawy ziół oraz pędzenia roślin

Dostosowuje uprawę poszczególnych gatunków do terminów zbioru i zapotrzebowania na zioła na świeży rynek

Kwalifikuje jakość materiału przeznaczonego do pędzenia oraz sprzedaży

Rozpoznaje gatunki ziół i roślin przyprawowych przeznaczonych do uprawy w pojemnikach oraz pędzenia

Kompetencje społeczne

Organizuje produkcję ziół i roślin przyprawowych pod osłonami

Łączy nowoczesne technologie uprawy roślin zielarskich pod osłonami z wymaganiami poszczególnych gatunków

Odnosi produkcję ziół do wymagań rynku

Metody i kryteria oceniania:

701 egzamin pisemny ograniczony czasowo

403 zaliczenie/ocena pracy pisemnej, recenzji, eseju

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.