Zioła w uprawie pod osłonami
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.ZUO.SM.OOGLY | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zioła w uprawie pod osłonami | ||
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów podstawowymi gatunkami i sposobami uprawy ziół pod osłonami Tematyka: Gatunki i odmiany ziół nadających się do uprawy pod osłonami z przeznaczeniem na świeży rynek, sposoby ich uprawy i przygotowania do sprzedaży |
||
Pełny opis: |
Treści kształcenia Historia uprawy ziół w pojemnikach jako najmłodszej gałęzi warzywnictwa Gatunki ziół i roślin przyprawowych przeznaczone do uprawy pod osłonami. Nowoczesne technologie uprawy ziół pod osłonami ( szklarnie i konieczne wyposażenie) Warunki klimatyczne, wodne i świetlne stosowane w uprawie ziół pod osłonami Uprawa ziół pod osłonami jako alternatywna metoda uprawy roślin w szklarni w okresie zimowym Pędzenie warzyw jako odmiana uprawy warzyw w pojemnikach z przeznaczeniem na świeży rynek Gatunki warzyw przeznaczone do pędzenia Znaczenie gospodarcze uprawy ziół w pojemnikach Zbiór i przygotowanie do obrotu ziół uprawianych pod osłonami Dobieranie asortymentu ziół i roślin przyprawowych do uprawy w pojemnikach ( bazylia, czaber, oregano, trybula, mięta, melisa, rukola, roszponka, koper, majeranek, tymianek rozmaryn szpinak) Gatunki i odmiany warzyw przeznaczonych do pędzenia (trybula, szczypiorek, pietruszka, cykoria) – jakość materiału przeznaczonego do pędzenia, terminy i warunki pędzenia, niezbędne wyposażenie techniczne pomieszczeń przeznaczonych do pędzenia oraz zbiór i przygotowanie do obrotu) Zwiedzanie gospodarstwa ogrodniczego zajmującego się produkcją ziół i roślin przyprawowych pod osłonami. |
||
Literatura: |
Babik J, 1984 Problemy uprawy i pędzenia cykorii w Polsce. Ogrodnictwo 8 18-19 Gibson J.L., Brian E., Whipker E., Cloyd R., 2000 Succes with Container Production of twelve Herb Species, Hortioculture Information Leaflet 509 ( 7) 1-8 Jabłońska ceglarek R., Zaniewicz – Bajkowska A.,Franczuk J. 1996. Uprawa warzyw pod osłonami i pędzenie warzyw, Wydawnictwo WSRP Siedlce. Tendaj M. 1989 .Przygotowanie szczypiorku do pędzenia. Ogrodnictwo 6, 11-12 Uprawa warzyw w pomieszczeniach, Praca zbiorowa pod red. M. Knaflewskiego PWRiL, Poznań, |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza Prezentuje uprawę ziół w pojemnikach jako najmłodszej gałęzi warzywnictwa Wylicza gatunki ziół i roślin przyprawowych przeznaczone do uprawy pod osłonami Rozpoznaje nowoczesne technologie uprawy ziół pod osłonami Pokazuje warunki klimatyczne stosowane w uprawie ziół pod osłonami Definiuje pędzenie warzyw jako alternatywną produkcję ziół w pojemnikach Opisuje znaczenie gospodarcze upraw ziół w pojemnikach oraz metody zbioru i przygotowania ich do obrotu Umiejętności Rozpoznaje gatunki ziół i roślin przyprawowych przeznaczonych do uprawy w pojemnikach oraz pędzenia Interpretuje warunki uprawy ziół pod osłonami Rozróżnia wyposażenie techniczne szklarni i tuneli foliowych do uprawy ziół oraz pędzenia roślin Dostosowuje uprawę poszczególnych gatunków do terminów zbioru i zapotrzebowania na zioła na świeży rynek Kwalifikuje jakość materiału przeznaczonego do pędzenia oraz sprzedaży Rozpoznaje gatunki ziół i roślin przyprawowych przeznaczonych do uprawy w pojemnikach oraz pędzenia Kompetencje społeczne Organizuje produkcję ziół i roślin przyprawowych pod osłonami Łączy nowoczesne technologie uprawy roślin zielarskich pod osłonami z wymaganiami poszczególnych gatunków Odnosi produkcję ziół do wymagań rynku |
||
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 403 zaliczenie/ocena pracy pisemnej, recenzji, eseju |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.