Warzywa w ogrodach
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.WOG.SI.OOSXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywa w ogrodach |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przybliżenie wartości użytkowej, agrotechniki i wykorzystania w przydomowych aranżacjach najważniejszych gatunków i odmian warzyw uprawianych w Polsce. |
Pełny opis: |
Następstwo roślin; uprawa przed- i poplonowa, uprawa współrzędna Metody rozmnażania warzyw. Przyspieszona uprawa warzyw Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie warzyw. Dojrzewanie i zbiór warzyw. Agrotechnika podstawowych gatunków warzyw: kapustowatych, selerowatych, czosnkowatych, psiankowatych, dyniowatych, komosowatych, bobowatych, astrowatych, rdestowatych, kukurydzy cukrowej, roszponki warzywnej i szparaga lekarskiego. Generatywne i wegetatywne rozmnażanie roślin warzywnych, materiał siewny, rozpoznawanie nasion i siewek roślin warzywnych. Produkcja rozsady roślin warzywnych. Biologia, wartość użytkowa gatunków i wybranych odmian roślin warzywnych: kapustowatych, selerowatych, czosnkowatych, psiankowatych, dyniowatych, komosowatych, bobowatych, astrowatych, rdestowatych, kukurydzy cukrowej, roszponki warzywnej i szparaga lekarskiego. Planowanie i aranżacja ogrodu warzywnego, zasady następstwa i doboru gatunków i odmian |
Literatura: |
Orłowski M. 2000. Polowa uprawa warzyw, Brasika, Szczecin Grabowska A., Jędrszczyk E. Sękara. 2013. Skrypt, Odmianoznawstwo roślin warzywnych. UR w Krakowie Kunicki E., Sękara A., Kalisz A. 2006. Skrypt do ćwiczeń z warzywnictwa ogólnego. Wydawnictwo AR w Krakowie |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Definicję roślin warzywnych na tle innych roślin uprawnych oraz historię upraw warzywnych. Charakterystykę warzyw jako grupę roślin użytkowych i klasyfikuje gatunki wg pozycji systematycznej, pochodzenia, wymagań środowiskowych i przynależności do grup użytkowych. Wpływ warunków klimatycznych i glebowych na wzrost, rozwój i plonowanie roślin warzywnych oraz znaczenie następstwa roślin po sobie. Sposoby rozmnażania warzyw oraz technologię produkcji rozsady roślin warzywnych. Zabiegi agrotechniczne praktykowane w uprawie warzyw. Opisuje biologię, wartość odżywczą i cechy odmianowe gatunków warzyw. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Identyfikować materiał siewny i siewki warzyw. Właściwie zaplanować uprawę warzyw uwzględniając ich wymagania środowiskowe . Dokonać właściwego wyboru odmian warzyw do amatorskiej uprawy. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Udzielania fachowych porad w zakresie uprawy podstawowych warzyw w ogrodzie. Propagowania walorów użytkowych podstawowych roślin warzywnych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.