Warzywa w ogrodach
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.WOG.NI.OOSXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywa w ogrodach |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Charakterystyka, wymagania środowiskowe, zmianowanie, rozmnażanie, zabiegi pielęgnacyjne, dojrzewanie i zbiór warzyw. Wartość odżywcza, wymagania klimatyczne, glebowe i nawozowe, technologia uprawy, pielęgnacja roślin, zbiór najważniejszych gatunków warzyw polowych. |
Pełny opis: |
Charakterystyka warzywnictwa, definicja warzyw Historia uprawy, ośrodki pochodzenia i klasyfikacja roślin warzywnych Wartość biologiczna warzyw Warunki środowiska w uprawie warzyw Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw; uprawa współrzędna Metody rozmnażania warzyw Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie warzyw Dojrzewanie i zbiór warzyw Przyspieszona uprawa warzyw Agrotechnika warzyw kapustowatych Agrotechnika warzyw selerowatych Agrotechnika warzyw cebulowyh Agrotechnika warzyw psiankowatych Agrotechnika warzyw dyniowatych Agrotechnika warzyw komosowatych Agrotechnika warzyw bobowatych Agrotechnika warzyw astrowatych Agrotechnika warzyw wieloletnich Generatywne i wegetatywne rozmnażanie roślin warzywnych, materiał siewny, rozpoznawanie nasion Siewki roślin warzywnych, technika pikowania Chwasty i zachwaszczenie, przegląd gatunków chwastów, Kapusta głowiasta biała (Brassica oleracea var. capitata), kapusta pekińska (Brassica pekinensis) – biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe, podział odmian kapusty głowiastej ze względu na przeznaczenie, charakterystyka wymienionych grup odmian Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis), brokuł (Brassica oleracea var. italica) – biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe, podział odmian ze względu na termin uprawy i przeznaczenie Marchew (Daucus carota), pietruszka (Pertoselinum crispum), seler korzeniowy (Apium graveolens) – biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe wymienionych gatunków, podział odmian marchwi na typy użytkowe: paryski, baby, amsterdamski, nantejski, berlicum, flakkee, imperator, chantenay, kuroda. Charakterystyka wymienionych typów. Cebula (Allium cepa), por (Allium porrum) - biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe, podział odmian cebuli ze względu na kolor, kształt i wielkość zgrubienia, przeznaczenie odmian do określonego sposobu uprawy, charakterystyka wymienionych grup odmian; cechy różnych grup odmian pora Pomidor gruntowy (Lycopersicon esculentum), papryka (Capsicum annuum) - biologia i cechy odmianowe, podział odmian ze względu na pokrój rośliny oraz cechy owocu, charakterystyka wymienionych grup odmian Ogórek gruntowy (Cucumis sativus), dynia (Cucurbita sp.) - biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe, podział odmian ze względu na sposób użytkowania (korniszony, konserwowe, kwaszeniaki, sałatkowe), charakterystyka wymienionych grup odmian Burak ćwikłowy (Beta vulgaris var. esculenta), szpinak (Spinacia oleracea) - biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe buraka, podział odmian ze względu na kształt korzenia, wybarwienie, cechy rozety liściowej i in., charakterystyka wymienionych grup odmian, charakterystyka odmian szpinaku Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris), groch siewny (Pisum sativum) - biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe, podział odmian fasoli ze względu na sposób wzrostu, cechy strąka, cechy nasion i in., charakterystyka wymienionych grup odmian; podział odmian grochu ze względu na cechy strąka i nasion oraz długość okresu wegetacji Sałata gruntowa (Lactuca sativa), rzodkiewka (Raphanus sativus var. radicula) - biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe i cechy odmianowe Zaplanowanie i organizacja ogrodu warzywnego. Zmianowanie warzyw, dobór gatunków. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Knaflewski M. (red.) 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, Warszawa. Orłowski M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Wyd. Brasika, Szczecin. Literatura uzupełniająca: Borowiak J. 2007. Pomidory w polu. Hortpress, Warszawa. Kołota E., Adamczewska-Sowińska K. 2006. Burak ćwikłowy i liściowy. Hortpress, Warszawa. Kunicki E. 1993. Uprawa brokułów. Hortpress, Warszawa. Kunicki E., Sękara A., Kalisz A. 2006. Skrypt do ćwiczeń z warzywnictwa ogólnego. Wydawnictwo AR w Krakowie. Rumpel J. 2002. Uprawa kalafiorów. Hortpress, Warszawa. Rumpel J. 2002. Uprawa kapusty białej, czerwonej, włoskiej. Hortpress, Warszawa. Rumpel J. 2003. Uprawa cebuli. Hortpress, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Definiuje pojęcie roślin warzywnych na tle innych roślin uprawnych Opisuje historię rozwoju upraw warzywnych Określa wpływ warunków klimatycznych i glebowych na wzrost, rozwój i plonowanie roślin warzywnych Wyjaśnia znaczenie zmianowania, płodozmianu i uprawy współrzędnej w uprawie warzyw Rozpoznaje zabiegi pielęgnacyjne praktykowane w uprawie warzyw Klasyfikuje kryteria oceny dojrzałości zbiorczej warzyw i rozróżnia metody ich zbioru Charakteryzuje warzywa jako grupę roślin użytkowych i klasyfikuje gatunki wg pozycji systematycznej, pochodzenia, wymagań środowiskowych i przynależności do grup użytkowych Opisuje sposoby rozmnażania warzyw Opisuje technologię produkcji rozsady roślin warzywnych Opisuje biologię i cechy charakterystyczne podstawowych gatunków chwastów występujące w uprawach warzyw i sposoby ich zwalczania Rozpoznaje materiały do ściółkowania, osłaniania bezpośredniego i wykonania tuneli niskich. Charakteryzuje zalety i wady folii i włóknin w uprawach przyspieszonych Definiuje wymagania klimatyczno-glebowe i zasady następstwa roślin po sobie w odniesieniu do podstawowych gatunków warzyw polowych Opisuje biologię, wartość odżywczą i cechy odmianowe gatunków warzyw Umiejętności Identyfikuje materiał siewny i siewki warzyw Potrafi rozpoznać podstawowe gatunki chwastów, najczęściej występujące w uprawach warzyw oraz określić stopień zachwaszczenia i jego skutki oraz metody zwalczania Potrafi zaplanować płodozmian warzyw uwzględniając ich wpływ na środowisko naturalne. Dostosowuje materiały i techniki osłaniania gleby oraz roślin warzywnych Kompetencje społeczne Cechuje się odpowiedzialnością za uprawę warzyw spełniających normy bezpiecznej żywności Docenia walory odżywcze warzyw i ich znaczenie dla zdrowia człowieka Posiada umiejętność udzielania fachowych porad w zakresie uprawy podstawowych warzyw w ogrodzie Definiuje priorytety służące realizacji konkretnych zadań Potrafi współdziałać i pracować w małej grupie Potrafi samodzielnie myśleć i zdobywać potrzebne informacje |
Metody i kryteria oceniania: |
101 sprawdzian wiedzy 202 zaliczenie projektu (indywidualne, grupowe) 703 test wielokrotnego wyboru |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.