Seminarium 2
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.SEM.NM.OOWXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium 2 |
Jednostka: | Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
kierunkowy - fakultatywny winogrodnicze |
Pełny opis: |
Prezentacje studentów dotyczące najnowszych trendów w uprawie winorośli. Najnowsze doniesienia i osiągnięcia w zakresie badań naukowych i projektów badawczych z zakresu winogrodnictwa (prace eksperymentalne).j. Dyskusja nad formą i stylem prezentacji poszczególnych osób. Uwagi studentów i prowadzącego dotyczące merytorycznych aspektów wystąpienia. Referat z zakresu szeroko rozumianej uprawy winoroślii wygłoszony przez zaproszonego gościa - naukowca, producenta - praktyka Proseminarium - omówienie zasad przygotowania i pisania pracy magisterskie. Case study - dyskusja studentów nad wybranymi problemami w uprawie winorosli. |
Literatura: |
Jonkisz A., Nieboj L.: Metodologiczne podstawy badań naukowych w medycynie z elementami ogólnej metodologii nauk. Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice 2010 Weiner J: Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. PWN 2009 Renfrew C, Bahn P.: Teorie. Metody. Praktyka, Warszawa 2002 |
Efekty uczenia się: |
umiejętności - potrafi: precyzyjnie porozumiewać się z różnymi podmiotami w formie werbalnej i pisemnej korzystać z internetowych baz danych i wyszukiwarek publikacji naukowych z zakresu nauk rolniczych i przyrodniczych wykorzystywać specjalistyczne programy komputerowe do analizy informatycznej i statystycznej wyników doświadczeń przygotować wystąpienia ustne dotyczące szczegółowych zagadnień winogrodnictwa, enologii, przetwórstwa żywności oraz naukach o środowisku z wykorzystaniem właściwych pojęć teoretycznych w oparciu o informacje pochodzące z różnych źródeł samodzielnie i wszechstronnie analizować problemy współczesnej winikultury, enologii, mikrobiologii przemysłowej oraz stosować w tych dziedzinach specjalistyczne techniki i je optymalizować dyskutować w grupie i uzasadniać przyjęte tezy pracy dyplomowej posługiwać się językiem obcym w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla dyscypliny Kompetencje społeczne - jest gotów do: ukierunkowanego dokształcania się oraz do organizowania procesu uczenia się i przekazywania obiektywnej wiedzy z zakresu współczesnych osiągnięć winogrodnictwa innym osobom określenia celów i priorytetów oraz sposobów realizacji konkretnych zadań podjęcia refleksji na temat znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności w zakresie winogrodnictwa oceny stopnia niebezpieczeństwa wynikającego ze stosowania odczynników w badaniach i podjęcia działań w kierunku zapewnienia bezpieczeństwa pracy własnej i innych |
Metody i kryteria oceniania: |
przygotowanie: wg ustalonych wytycznych prezentacji ustnych i ich wygłoszenie (60% udziału w ocenie końcowej), aktywnośc w dyskusji nad prezentowanymi wystąpieniami kolegów (40%) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Monika Bieniasz, Maciej Gąstoł | |
Prowadzący grup: | Monika Bieniasz, Maciej Gąstoł | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.