Pszczelnictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.PSZ.NI.OOGXZ.H |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Pszczelnictwo |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
- |
Pełny opis: |
Pochodzenie i charakterystyka rodzaju Apis Biologia pszczoły miodnej Podstawowe zasady utrzymania i wykorzystania pszczoły miodnej w kraju i na świecie Anatomiczne i morfologiczne przystosowania pszczoły miodnej do wykonywania funkcji życiowych Organizacja gniazda pszczelego, budowa plastra, typy uli Ogólne zasady sterowania rozwojem rodzin pszczelich. Typy pasiek i kierunki produkcji pasiecznej Zasady obchodzenia się z pszczołami. Technika przeglądu rodziny pszczelej Zajęcia w pasiece przy otwartym ulu |
Literatura: |
Wilde J., Prabucki J., 2008. Hodowla Pszczół. PWRiL Warszawa Wilde J., 2013. Encyklopedia pszczelarsk. PWRiL Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza-zna i rozumie stanowisko systematyczne rodzaju Apis podstawy biologii pszczoły miodnej. Przystosowania anatomiczne i morfologiczne pszczoły miodnej do realizacji funkcji życiowych. Budowę i organizację gniazda pszczelego roczny cykl życiowy rodziny pszczelej. Zna podstawowe zasady użytkowania i wykorzystania pszczoły miodnej w kraju i na świecie, wylicza kierunki produkcji pasiecznej zasady bezpiecznego obchodzenia się z pszczołami i postępowania na wypadek użądlenia Umiejętności - potrafi prowadzić podstawowe obserwacje pszczół oraz gniazda, analizuje i interpretuje znaczenie wykorzystać wiedzę teoretyczną do analizy i interpretacji zachowań rodziny pszczelej rozpoznać typowe metody produkcji i podstawowy sprzęt pasieczny stosować ogólnie przyjęte zasady bezpiecznego obchodzenia się z pszczołami oraz zasady Dobrej Praktyki Pszczelarskiej Kompetencje społeczne - jest gotów do ustawicznego podnoszenia kwalifikacji samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania postawionych zadań przestrzegania zasad bezpiecznego obchodzenia się z pszczołami oraz zasad Dobrej Praktyki Pszczelarskiej |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian pisemny z pytaniami testowymi. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną liczoną z oceny uzyskanej z ćwiczeń i testu (50% udział w ocenie końcowej) Test jednikrotnego wyboru (70% udiału w ocenie końcowej), aktywność na zajęciach (30% udiału w ocenie końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Adam Tofilski | |
Prowadzący grup: | Adam Tofilski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Adam Tofilski | |
Prowadzący grup: | Adam Tofilski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.