Produkty pszczele
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.PRP.SM.OOTXZ.H |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Produkty pszczele |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Produkty pszczele, kierunkowy - obowiązkowy Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Pełny opis: |
Powstawanie produktów pszczelich i ich wykorzystanie Technika pozyskiwania miodu, właciwości fizyczne i skład chemiczny. Typy i odmiany miodów. Właciwości odżywcze miodów. Standardy krajowe i międzynarodowe na miód Technika pozyskiwania wosku pszczelego, właściwości fizyczne i skład chemiczny. Węza pszczela, wymagania jakościowe Pyłek kwiatowy - technika pozyskiwania, skład chemiczny i wartość odżywcza. Przechowywanie obnóży pyłkowych. Melisopalinologia. Mleczko i jad pszczeli, pozyskiwanie, konserwacja i przechowywanie. Właściwości fizyczne i chemiczne. Propolis - pozyskiwanie, sklad chemiczny i właściwości fizykochemiczne. Przechowywanie Ocena organoleptyczna miodów. Podstawowa analiza fizyko-chemiczna miodów. Przetwory miodowe. Etykiety na miód. Przetwarzanie surowca woskowego, ocena fizyko-chemiczna wosku. Ocena jakościowa mleczka pszczelego, obnóży pyłkowych i propolisu Zasady skupu produktów pszczelich |
Literatura: |
Alvarez-Suarez, J. M. (Ed.). (2017). Bee Products-Chemical and Biological Properties. Springer. Rybak-Chmielewska H., Szczęsna T. (2008). Produkty pszczele. W: Wilde J., Prabucki J. (red), Hodowla pszczół. PWRiL, Poznań |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: proces powstawania produktów pszczelich techniki pozyskiwania produktów pszczelich podstawowy sklad chemiczny, właściwości oraz techniki badania produktów pszczelich wymagania jakościowe produktów pszczelich zgodnie ze standardami krajowymi i międzynarodowymi metody przechowywania i wykorzystania produktów pszczelich w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i chemicznym UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: rozpoznać produkty pszczele i wyjaśnić ich pochodzenie dostosować procedury i przestrzegać zasad dobrej praktyki pszczelarskiej podczas pozyskiwania i przetwarzania produktów pszczelich dostosować metody analizy jakości handlowej odpowiednio do rodzaju produktu KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: ustawicznego podnoszenia kwalifikacji przestrzegania zasad dobrej praktyki produkcyjnej |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Ćwiczenia terenowe, 10 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krystyna Czekońska | |
Prowadzący grup: | Krystyna Czekońska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWT
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Ćwiczenia terenowe, 10 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krystyna Czekońska | |
Prowadzący grup: | Krystyna Czekońska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krystyna Czekońska, Karolina Kuszewska | |
Prowadzący grup: | Karolina Kuszewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.