Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Produkty pszczele

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.2s.PRP.SM.OOTXZ.H
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Produkty pszczele
Jednostka: Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 LUB 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Produkty pszczele,

kierunkowy - obowiązkowy

Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt

Pełny opis:

Powstawanie produktów pszczelich i ich wykorzystanie

Technika pozyskiwania miodu, właciwości fizyczne i skład chemiczny. Typy i odmiany miodów. Właciwości odżywcze miodów. Standardy krajowe i międzynarodowe na miód

Technika pozyskiwania wosku pszczelego, właściwości fizyczne i skład chemiczny. Węza pszczela, wymagania jakościowe

Pyłek kwiatowy - technika pozyskiwania, skład chemiczny i wartość odżywcza. Przechowywanie obnóży pyłkowych. Melisopalinologia.

Mleczko i jad pszczeli, pozyskiwanie, konserwacja i przechowywanie. Właściwości fizyczne i chemiczne.

Propolis - pozyskiwanie, sklad chemiczny i właściwości fizykochemiczne. Przechowywanie

Ocena organoleptyczna miodów. Podstawowa analiza fizyko-chemiczna miodów. Przetwory miodowe. Etykiety na miód.

Przetwarzanie surowca woskowego, ocena fizyko-chemiczna wosku.

Ocena jakościowa mleczka pszczelego, obnóży pyłkowych i propolisu

Zasady skupu produktów pszczelich

Literatura:

Alvarez-Suarez, J. M. (Ed.). (2017). Bee Products-Chemical and Biological Properties. Springer.

Rybak-Chmielewska H., Szczęsna T. (2008). Produkty pszczele. W: Wilde J., Prabucki J. (red), Hodowla pszczół. PWRiL, Poznań

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

proces powstawania produktów pszczelich

techniki pozyskiwania produktów pszczelich

podstawowy sklad chemiczny, właściwości oraz techniki badania produktów pszczelich

wymagania jakościowe produktów pszczelich zgodnie ze standardami krajowymi i międzynarodowymi

metody przechowywania i wykorzystania produktów pszczelich w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i chemicznym UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

rozpoznać produkty pszczele i wyjaśnić ich pochodzenie

dostosować procedury i przestrzegać zasad dobrej praktyki pszczelarskiej podczas pozyskiwania i przetwarzania produktów pszczelich

dostosować metody analizy jakości handlowej odpowiednio do rodzaju produktu

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

ustawicznego podnoszenia kwalifikacji

przestrzegania zasad dobrej praktyki produkcyjnej

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Ćwiczenia terenowe, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krystyna Czekońska
Prowadzący grup: Krystyna Czekońska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Ćwiczenia terenowe, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krystyna Czekońska
Prowadzący grup: Krystyna Czekońska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krystyna Czekońska, Karolina Kuszewska
Prowadzący grup: Karolina Kuszewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)