Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Produkty pszczele

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.2s.PRP.NM.OOTXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Produkty pszczele
Jednostka: Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z powstawaniem produktów pszczelich, metodami ich pozyskiwania i przechowywania, składem chemicznym, oceną jakości oraz wykorzystaniem.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

Miód: powstawanie i pozyskiwanie, klasyfikacja miodów, pobieranie próbek do badań, skład chemiczny, właściwości fizyczne i odżywcze. Pakowanie, przechowywanie, transport i zafałszowania miodu.

Pyłek kwiatowy - obnóża - pozyskiwanie, pobieranie próbek do badań, pakowanie, przechowywanie, skład chemiczny i zastosowanie.

Wosk pszczeli: powstawanie, surowiec woskowy, pozyskiwanie wosku, pobieranie próbek do badań, właściwości fizyczne i chemiczne wosku, wykorzystanie wosku. Pakowanie przechowywanie i transport.

Mleczko pszczele: powstawanie i pozyskiwanie, właściwości fizyczne i skład chemiczny. Przechowywanie i wykorzystanie.

Jad pszczeli: powstawanie i pozyskiwanie, właściwości fizyczne i skład chemiczny. Przechowywanie i wykorzystanie.

Kit pszczeli (propolis): powstawanie i pozyskiwanie, właściwości fizyczne i skład chemiczny. Pakowanie, przechowywanie i wykorzystanie.

Ćwiczenia:

Organoleptyczne cechy miodów odmianowych (barwa, konsystencja, zapach i smak). Cechy fizykochemiczne miodów - (zawartość wody, przewodność elektryczna itp.). Napoje miodowe.

Pyłek kwiatowy (obnóża pyłkowe, pierzga) - wymagania ogólne (kształt, barwa, smak, zapach), cechy fizykochemiczne, wykorzystanie.

Kit pszczeli (wymagania organoleptyczne - barwa, zapach konsystencja), cechy fizykochemiczne i wykorzystanie.

Wosk pszczeli (wymagania - barwa, zapach konsystencja, struktura itd.) cechy fizykochemiczne, zastosowanie w przemyśle i produkcji pasiecznej. Węza - ocena jakości, wykorzystanie.

Mleczko pszczele (wymagania organoleptyczne - barwa, zapach, konsystencja, smak), cechy fizykochemiczne i wykorzystanie.

Literatura:

Rybak-Chmielewska H., Szczęsna T. (2008) Produkty pszczele. W: Wilde J., Prabucki J. (red), Hodowla pszczół. PWRiL, Poznań.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. (2008) Miód. Skład i właściwości biologiczne. Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita SA, Warszawa

Efekty uczenia się:

Wiedza

Definiuje i wymienia produkty pszczele. Objaśnia powstawanie, skład chemiczny i właściwości fizyczne.

Charakteryzuje wymagania jakościowe produktów pszczelich.

Wymienia metody przechowywania i wskazuje na wykorzystanie produktów pszczelich w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i chemicznym.

Umiejętności

Rozróżnia produkty pszczele i ocenia ich jakość.

Dostosowuje metody produkcji i przechowywania do rodzaju pozyskiwanego produktu pszczelego.

Stosuje zasady dobrej praktyki pszczelarskiej do realizacji zadań związanych z pozyskiwaniem i przechowywaniem produktów pszczelich.

Dobiera elementarną terminologię pszczelarską stosowaną w produkcji i obrocie produktami pszczelimi.

Kompetencje społeczne

Otwarty na pracę w grupie podczas wykonywania zadań związanych z pozyskiwaniem, przechowywaniem i oceną jakości produktów pszczelich.

Świadomy znaczenia zasad Dobrej Praktyki Pszczelarskiej i zasad etycznych podczas pozyskiwania, przechowywania i obrotu produktami pszczelimi.

Ocenia zagrożenia dla człowieka wynikające z nieodpowiedniego postępowania podczas pozyskiwania i przechowywania produktów pszczelich.

Metody i kryteria oceniania:

707 test jednokrotnego wyboru

203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)