Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Przetwórstwo owoców, warzyw i ziół

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.2s.POW.SM.OOGLY Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przetwórstwo owoców, warzyw i ziół
Jednostka: Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem kursu jest poznanie rodzajów przetworów owocowo-warzywnych i zielarskich oraz podstawowych technologii stosowanych w procesach przetwórczych.

Pełny opis:

Treści kształcenia

Fizyczne, chemiczne i biologiczne metody utrwalania surowców warzywnych

Kiszenie warzyw, zalety i wady kiszonek

Konserwy warzywne i grzybowe, marynaty

Mrożonki warzywne, produkcja, składowanie, rozmrażanie

Susz warzywny i zielarski, metody suszenia, sposoby przechowywania

Suszenie owoców

Kandyzowanie owoców

Soki owocowe i warzywne

Owoce w zalewach. Proszki i granulaty owocowe

Kiszenie kapusty białej

Konserwowanie fasolki szparagowej

Mrożonka warzywna

Wykonanie suszu warzywnego

Ocena jakości wykonanych przetworów

Soki

Przeciery

Kompoty

Susz osmotyczny

Dżemy, marmolady

Literatura:

Jarczyk A., Berdowski J.B. 1997. Przetwórstwo owoców i warzyw. WSiP Warszawa

Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A., Jarczyk A. 1973. Technologia produktów owocowych i warzywnych. PWRiL Warszawa

Efekty uczenia się:

Znajomość własności surowców roślinnych w aspekcie ich przydatności przetwórczej. Rozpoznawanie podstawowych metod, technik i technologii pozwalających uzyskać z warzyw, owoców i ziół różnego rodzaju przetwory. Znajomość właściwości przetworów warzywno-owocowych, ich zalet i słabych stron.Ogólne zasady tworzenia i rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie przetwórstwa owocowo-warzywnego

Wiedza o podstawowych technologiach informatycznych w zakresie pozyskiwania informacji z zakresu przetwórstwa owocowo-warzywnego. Identyfikacja i standardowa analiza zjawisk wpływających na produkcję i jakość przetworów z warzyw, owoców i ziół.

Znajomość standardowych problemów w zakresie produkcji przetworów z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik i technologii, narzędzi i materiałów

Metody i kryteria oceniania:

Wykonywanie różnych rodzajów przetworów w pracowni przetwórczej, egzamin końcowy..

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.