Produkty roślinne w profilaktyce chorób dietozależnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.PCD.SM.OOTXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Produkty roślinne w profilaktyce chorób dietozależnych |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu omówienie roli produktów ogrodniczych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Student poznaje żywieniowe uwarunkowania rozwoju chorób dietozależnych oraz uczy się tak zestawiać produkty, aby im przeciwdziałać. Uwzględniona zostanie także ocena sposobu żywienia człowieka chorego. |
Pełny opis: |
Wprowadzenie do roli żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób Światowe i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie Żywieniowe uwarunkowania rozwoju chorób dietozależnych Rola produktów ogrodniczych w żywieniu w wybranych chorobach cywilizacyjnych (hiperlipidemii, otyłości, chorobach serca i naczyń, nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy, chorobach przewodu pokarmowego, osteoporozie i in.) Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego Opracowywanie zaleceń dietetycznych, przy szczególnym udziale produktów ogrodniczych, w żywieniu w poszczególnych chorobach cywilizacyjnych |
Literatura: |
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu - Gawęcki J., Hryniewiecki L. PWN Warszawa 2003 Żywienie człowieka zdrowego i chorego - Hasik J., Gawęcki J. PWN Warszawa 2003 Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - Gertig H., Przysławski J. PZWL Warszawa 2006 Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw - Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. PZWL Warszawa 2008 Normy żywienia człowieka - Ziemlański Ś. PZWL Warszawa 2001 Podstawy nauki o żywieniu człowieka - przewodnik do ćwiczeń - Roszkowski W. Wydawnictwo SGGW Warszawa 2000 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Wylicza uwarunkowania rozwoju chorób dietozależnych Wylicza zasady prawidłowego żywienia człowieka chorego Kwalifikuje wykorzystanie produktów ogrodniczych w poszczególnych jednostkach chorobowych Umiejętności Analizuje zawartość składników odżywczych w poszczególnych produktach spożywczych Potrafi zaplanować żywienie dla różnych jednostek chorobowych Tłumaczy zagrożenia płynące ze źle zbilansowanej diety dziennej. Znajduje i zestawia produkty ogrodnicze pozwalające na uniknięcie błędów żywieniowych Kompetencje społeczne Potrafi pracować w grupie Rozumie potrzebę ciągłego poszerzania wiedzy dotyczącej produktów ogrodniczych i ich wpływu na zdrowie człowieka chorego |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.