Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika i zarządzanie we współczesnym przedsiębiorstwie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.2s.EZA.SI.OBTSZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomika i zarządzanie we współczesnym przedsiębiorstwie
Jednostka: Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu Ekonomika i zarządzania we współczesnym przedsiębiorstwie jest zapoznanie studentów z nowymi funkcjami pełnionymi przez przedsiębiorstwa, elementami rachunku ekonomicznego i zarządzania w zmiennym otoczeniu. Studenci mają okazję nabyć umiejętności oceny ekonomicznej firmy, zapoznać się z aktualną sytuacją polskich przedsiębiorstw oraz zdobyć podstawową wiedzę z zarządzania. Elementy ekonomiki przedsiębiorstw i zarządzania wykorzystane na zajęciach mają nauczyć studenta wstępnej diagnozy ekonomicznej przedsiębiorstwa na globalnym rynku jak i podejmowania decyzji z obszaru zarządzania.

Pełny opis:

Wykłady:

1-2. Istota przedsiębiorstwa, uwarunkowania jego rozwoju i klasyfikacje przedsiębiorstw

3-4. Formy przedsiębiorstw, przedsiębiorstwo rolne

5-6. Zarządzanie przedsiębiorstwem produkcyjnym

7-8. Podstawy marketingu w zarządzaniu przedsiębiorstwem

9-10. Analiza SWOT w rozwoju firm i zjawisko konkurencji

11-12. Zarządzanie we współczesnych przedsiębiorstwach hotelowych

13-14. Prowadzenie działalności gastronomicznej

15-16. Marketing usług transportowych w turystyce i gospodarce

17-18. Zarządzanie działalnością promocyjną, promocja w turystyce i hotelarstwie

19. Zarządzanie marketingowe w agrobiznesie.

20. Zarządzanie gospodarstwem agroturystycznym

21-22. Strategiczne zarządzanie kapitałem ludzkim w firmach

23-24. Zarządzanie strategiczne i strategie kryzysowe w firmach

25-26. Style kierowania i typy kierowania.

27-28. Problemy współczesnych przedsiębiorstw.

29-30. Powtórzenie materiału

Struktura aktywności studenta:

Zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego: 33 godziny

w tym:

wykłady 30 godzin

Konsultacje 2 godziny

udział w egzaminie 1 godzina

ECTS =2

Literatura:

Podstawowa:

Lichtarski J. (red) 2000. Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Wydawnictwo AE im. O.Langego we Wrocławiu, Wrocław

Sobczyk G. 2004. Ekonomika małych i średnich przedsiębiorstw. Wydawnictwo Difin, Warszawa

Uzupełniająca:

Bień W. 2001. Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. Wydawnictwo Difin, Warszawa

Zakrzewska-Bielawska Agnieszka (red.). 2012. Podstawy zarządzania, Oficyna Ekonomiczna Grupa Wolters Kluwer, Warszawa

Efekty uczenia się:

WIEDZA – absolwent zna i rozumie:

- Metody analizy i oceny kondycji finansowej przedsiębiorstwa

- Składowe przedsiębiorstwa, zasoby i źródła wartości współczesnych przedsiębiorstw

- Funkcje przedsiębiorstw

- Zasady stosowania marketingu w firmie

- Rolę poszczególnych elementów składowych marketingu: produktu, ceny, dystrybucji i promocji

- Rodzaje obiektów hotelarskich i gastronomicznych oraz zasady ich funkcjonowania

UMIEJĘTNOŚCI – absolwent potrafi:

- Stosować zasady marketingowe w firmie, świadczyć usługi informacyjno-promocyjne

- Stosować podstawowe metody statystyczne do analizy finansowej przedsiębiorstwa

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

- Uczenia się przez całe życie

- Myślenia w sposób przedsiębiorczy w kontekście prowadzenia firmy

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady:

zaliczenie pisemne materiału z wykładów składające się z 5 pytań problematyczno-opisowych.

Pozytywna ocena odnosi się do udzielonych przez studenta poprawnych odpowiedzi, na co najmniej 55% materiału.

Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w następujący sposób:

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%)

4. Podobny sposób obliczenia ocen jak przedstawiony przy ocenie 3,5 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) oraz bardzo dobrej (5,0 - średnio > 90%).

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Domagalska-Grędys
Prowadzący grup: Marta Domagalska-Grędys
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Leszek Kuczek, Arkadiusz Niedziółka
Prowadzący grup: Leszek Kuczek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Arkadiusz Niedziółka
Prowadzący grup: Arkadiusz Niedziółka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)