Chemia organiczna z biochemią
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.CHE.SI.OOGXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chemia organiczna z biochemią |
Jednostka: | Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
7.00
LUB
5.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
- |
Pełny opis: |
Charakterystyka podstawowych grup związków organicznych – nazewnictwo, systematyka i budowa: węglowodory, alkohole, aldehydy, kwasy karboksylowe, aminy, estry. Wiązania chemiczne, typy podstawników, struktura i izomeria związków organicznych; związki aromatyczne, związki heterocykliczne Podstawowe typy i mechanizmy reakcji: reakcje jonowe, dysocjacji i hydrolizy, rodnikowe i kondensacji, polimeryzacji i polikondensacji, estryfikacji, eliminacji, addycji i substytucji, utleniania i redukcji Monosacharydy, disacharydy, oligosacharydy i polisacharydy – struktura i funkcja w komórkach; rodzaje izomerii cukrowców, szeregi monosacharydów. Aminokwasy, peptydy i białka – budowa aminokwasów, powstawanie wiązania peptydowego, organizacja i motywy strukturalne białek, związek struktury białek z funkcją Lipidy – budowa, podział i właściwości, składniki chemiczne i organizacja błon biologicznych, podstawy transportu błonowego; witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i hormony lipidowe Kwasy nukleinowe – struktura, organizacja, elementy topologii; najważniejsze nukleotydy komórkowe; replikacja DNA, podstawy transkrypcji i translacji – biosynteza i kierowanie białek Enzymy – budowa i podział, podstawy katalizy enzymatycznej, modele działania enzymów, elementy kinetyki enzymatycznej, regulacja aktywności Podstawy organizacji i regulacji metabolizmu komórkowego: szlaki i cykle enzymatyczne, kompartymentacja, anabolizm i katabolizm Metabolizm węglowodanów: glikoliza i fosforylacja substratowa, glukoneogeneza, szlak pentozofosforanowy, rozkład glikogenu; podstawy metabolizmu innych, wybranych, ważnych składników komórek: lipidów, białek i związków azotu Oddychanie komórkowe i podstawy bioenergetyki – cykl Krebsa, transport elektronów w łańcuchu oddechowym, fosforylacja oksydacyjna substratowa; elementy metabolizmu związków wtórnych, wprowadzenie do fotosyntezy Rozpuszczalność, temperatura wrzenia, gęstość i barwa - a budowa cząsteczkowa wybranych związków chemicznych; rozpuszczalniki i ich zastosowanie; otrzymywanie wybranych związków organicznych - benzoesanu sodu; porównanie rozpuszczalności kwasu benzoesowego i jego soli; polarność, hydrofilowość i hydrofobowość – analizy wybranych związków; równowagi kwasowo zasadowe na przykładzie kwasów karboksylowych Reakcje addycji substytucji oraz reakcje redoks na przykładzie wybranych związków organicznych: utlenianie węglowodorów i reakcje substytucji lub addycji bromu, utlenianie alkoholi, fenoli i kwasu szczawiowego, reakcja nitrowania związków aromatycznych Sole i estry wybranych związków organicznych -synteza estrów kwasu mrówkowego i octowego; synteza kwasu acetylosalicylowego i fluoresceiny; reakcje hydrolizy, polikondensacji i polimeryzacji; roztwory rzeczywiste i koloidalne Sacharydy i ich pochodne - analiza jakościowa, odczyny redukcyjne, hydroliza polisacharydów; ilościowe oznaczanie cukrowców (reakcja cyjanożelazianowa) Aminokwasy– reakcje charakterystyczne, peptydy i białka – wykrywanie wiązania peptydowego (reakcja biuretowa), wysalanie, denaturacja i właściwości koloidalne roztworów białek, oznaczanie zawartości białka w materiale roślinnym metodą Lowry’ego Lipidy: hydroliza lipidów złożonych i wykrywanie ich składników, oznaczanie liczb właściwych tłuszczów, analizy wybranych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach Kwasy nukleinowe i kwasy organiczne występujące w owocach i warzywach: izolacja DNA z materiału roślinnego i RNA z drożdży oraz metody identyfikacji składników w hydrolizacie, reakcje odróżniające rodzaje kwasów nukleinowych, oznaczanie kwasowości w wybranych produktach roślinnych, analiza zawartości witaminy C w soku owocowym Oznaczanie aktywności wybranych enzymów z klasy oksydoreduktaz w materiale roślinnym (peroksydaza chrzanu, katalaza w soku ziemniaka, identyfikacja oksydaz fenolowych odpowiedzialnych za ciemnienie miąższu owoców i warzyw); oznaczanie wybranych witamin rozpuszczalnych w wodzie (ryboflawina, tiamina) Reakcje chemiczne charakterystyczne oraz oznaczanie wybranych roślinnych metabolitów wtórnych: związki pirolowe, fenolowe, flawonoidy, alkaloidy i glikozydy |
Literatura: |
McMurry J. Chemia organiczna, PWN, Warszawa 2003. Mastalerz P. Elementarna chemia organiczna, Wydawnictwo Chemiczne, Wrocław 2012. Hames D., Hooper N., Biochemia. Krótkie wykłady. Wyd. trzecie Wyd. Nauk. PWN 2009. Morrison R., Boyd R. Chemia Organiczna (t.1 i t. 2), PWN, Warszawa 1998. Tymoczko J.L., Berg J.M., Stryer L. Biochemia. Krótki kurs. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2013. Kączkowski J. Podstawy biochemii, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1999. |
Efekty uczenia się: |
wiedza - zna i rozumie podstawowe związki organiczne i ich charakterystyczne reakcje budowę chemiczną i znaczenie związków bioorganicznych wchodzących w skład komórki żywej podstawy metabolizmu komórkowego i bioenergetyki: najważniejszych szlaków i cykli anabolizmu i katabolizmu oraz reakcji oddychania najistotniejsze wyróżniki biokatalizy i cechy charakterystyczne enzymów podstawowe mechanizmy syntezy i znaczenie biologiczne najważniejszych wtórnych metabolitów roślinnych, związków toksycznych i allelopatycznych umiejętności - potrafi zaplanować i przeprowadzić proste eksperymenty chemiczne i biochemiczne dokonać wyboru odpowiedniej metody analitycznej do pomiaru reakcji chemicznej i biochemicznej dokonać analizy wyników eksperymentu laboratoryjnego oraz prawidłowo je zinterpretować wyszukać źródłowe dane literaturowe korzystając z internetowych baz danych kompetencje społeczne - jest gotów do stosowania zasad bezpieczeństwa pracy i dbałości o stanowisko pracy w laboratorium chemicznym i biochemicznym pracy zespołowej przy organizacji stanowiska badawczego i prowadzeniu eksperymentu ciągłego kształcenia się w celu poszerzania wiedzy, umiejętności i kompetencji (studia II stopnia, podyplomowe i inne) |
Metody i kryteria oceniania: |
Test jednokrotnego wyboru (75% udziału w ocenie końcowej) Sprawdzian z wiedzy. Ocena z ćwiczeń jest średnią arytmetyczną liczoną z ocen uzyskanych z poszczególnych zaliczeń bloków tematycznych (25% udziału w ocenie końcowej). |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWL
CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Kaszycki | |
Prowadzący grup: | Paweł Kaszycki, Anna Kostecka-Gugała, Przemysław Petryszak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Kaszycki | |
Prowadzący grup: | Paweł Kaszycki, Anna Kostecka-Gugała, Iwona Ledwożyw-Smoleń, Przemysław Petryszak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 25 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Kostecka-Gugała | |
Prowadzący grup: | Joanna Augustynowicz, Paweł Kaszycki, Anna Kostecka-Gugała, Iwona Ledwożyw-Smoleń, Przemysław Petryszak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 25 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Kostecka-Gugała | |
Prowadzący grup: | Anna Kostecka-Gugała, Iwona Ledwożyw-Smoleń, Przemysław Petryszak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.