Biotechnologia w ochronie roślin
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.BOR.SM.OOGAY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia w ochronie roślin |
Jednostka: | Katedra Botaniki, Fizjologii i Ochrony Roślin |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z metodami transformacji genetycznej roślin, Omówione zostaną metody wektorowe i bezpośrednie, a także geny użytkowe wprowadzone do roślin w celu uzyskania odporności na stresy biotyczne i abiotyczne oraz modyfikujące cechy jakościowe roślin. Przedstawione zostaną przykłady zastosowania biotechnologii w ochronie roślin przed agrofagami, a także zakażenia mikrobiologiczne występujące w kulturach in vitro oraz możliwości ich eliminowania. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Transformacja genetyczna i jej znaczenie Metody transformacji roślin: bezpośrednie i wektorowe Przegląd genów użytkowych wprowadzonych do roślin warunkujących odporność na stresy biotyczne i abiotyczne oraz modyfikujące cechy jakościowe roślin Wykorzystanie w biotechnologii roślin mikroorganizmów, jako czynników ochrony roślin przed chorobami Drobnoustroje endo i egzogenne w kulturach in vitro Zapobieganie zanieczyszczeniom mikrobiologicznym eksplantatów na poszczególnych etapach kultury in vitro Rośliny transgeniczne odporne na szkodniki, choroby i herbicydy Znaczenie i możliwości wykorzystania w ochronie roślin różnych związków wytwarzanych przez bakterii Bacillus thuringiensis (m.in. endotoksyny, toksyny fazy wegetatywnej Vip itp.) Sposoby masowego namnażania entomofilnych wirusów, grzybów i bakterii Przygotowanie pożywek do transformacji. Założenie kultury Agrobacterium tumefaciens i uzyskanie zawiesiny kolonii jednokomórkowej. Transformacja tytoniu metodą krążkową z wykorzystaniem A. tumefaciens Ocena efektywności transformacji z użyciem różnych metod Identyfikacja zakażeń w laboratoriach roślinnych kultur in vitro Oznaczanie bakterii, organizmów grzybopodobnych i grzybów wywołujących zakażenia mikrobiologiczne w kulturach in vitro Założenie testu i ocena wpływu toksycznego białka Bt na wybrane organizmy drapieżne, pasożytnicze i niecelowe Założenie testu i ocena porównująca skuteczności działania białek z Btk i Btt na gąsienice i larwy chrząszczy Prezentacja i analiza wyników przeprowadzonych testów |
Literatura: |
Michalik B. (red.). 2009. Hodowla roślin z elementami genetyki i biotechnologii. PWRiL, Poznań Bednarski W., Reps A. (red.). 2003. Biotechnologia żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. Warszawa. Boczek J., Lipa J.J. (red.). 1978. Biologiczne metody walki ze szkodnikami roślin. PWN, Warszawa. Głowacka B. (red.).2007. Organizmy genetycznie zmodyfikowane. Materiały szkoleniowe. Wydawca Polskie Zrzeszenie Inżynierów i Techników Sanitarnych. Skucińska B. (red.). 2008.Przewodnik do ćwiczeń z roślinnych kultur in vitro. Wydawnictwo UR w Krakowie. Biotechnologia. Kwartalnik, PAN. Environmental Health Criteria 217, 1999. Microbial Pest Control Agent Bacillus thuringiensis. World Health Organization, Geneva. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Definiuje pojęcia związane z transgenezą i otrzymywaniem GMO Opisuje techniki stosowane w transformacji genetycznej roślin Wykazuje znajomość genów wprowadzonych do roślin uprawnych warunkujących odporność na stresy Opisuje i wyjaśnia możliwości wykorzystania w biotechnologii roślin mikroorganizmów, jako czynników ochrony roślin przed chorobami. Poznaje drobnoustroje endo- i egzogenne w kulturach in vitro w laboratoriach kultur tkankowych i szacuje straty związane z ich wystąpieniem. Wylicza możliwości zapobiegania zanieczyszczeniom mikrobiologicznym eksplantatów na poszczególnych etapach kultury in vitro w zależności od specyfiki laboratorium. Opisuje pojęcia związane z roślinami GMO odpornymi na szkodniki, choroby i herbicydy Wyjaśnia pochodzenie, działanie i możliwości wykorzystana w ochronie roślin związków wytwarzanych przez bakterie entomofilne Tłumaczy znane techniki masowego namnażania i wykorzystania mikroorganizmów entomofilnych wykorzystywanych w ochronie roślin Rozpoznaje zależności pomiędzy mikroorganizmami a organizmami żywymi i środowiskiem oraz wynikające z nich ograniczenia w ochronie roślin Umiejętności Potrafi przeprowadzić transformacje roślin z udziałem A. tumefaciens Dobiera odpowiednie warunki hodowli in vitro podnoszące efektywność transformacji roślin Weryfikuje efektywność transformacji z użyciem różnych metod Identyfikuje zakażenia w laboratoriach roślinnych kultur in vitro opisuje ich sprawców Poznaje, oznacza i systematyzuje bakterie, organizmy grzybopodobne i grzyby strzępkowe wywołujące zakażenia mikrobiologiczne w kulturach in vitro Poznaje zasady monitoringu zakażeń w laboratoriach kultur tkankowych. Uzasadnia konieczność stosowania biotyzacji (bakteryzacji i mykoryzacji) w kulturach in vitro. Dobiera odpowiednie metody przygotowania testu wpływu białek Bt na wybrane organizmy Potrafi przeprowadzić zadanie badawcze dotyczące wpływu białek Bt na wybrane organizmy Kompiluje rezultaty zadań badawczych w prezentacji przedstawianej na forum grupy Kompetencje społeczne Pracuje i współdziała w grupie, przyjmując w niej różne role, określa priorytety służące realizacji określonego zadania Rozumie potrzebę zdobywania aktualnej wiedzy z różnych dziedzin biotechnologii Tłumaczy możliwości zastosowania biotechnologii w ogrodnictwie w kontekście odpowiedzialności społecznej, zawodowej i etycznej za produkcję żywności i stan środowiska naturalnego Rozumie potrzebę przekazywania społeczeństwu obiektywnych informacji na temat możliwości technologicznych w zakresie doskonalenia roślin uprawnych odpornych na choroby, szkodniki i herbicydy Akceptuje ryzyko i działania profilaktyczne w kierunku ograniczenia zagrożeń stosowania mikroorganizmów i ich metabolitów w ochronie roślin |
Metody i kryteria oceniania: |
707 test jednokrotnego wyboru) 701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 721 demonstracja praktycznych umiejętności 203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.