Technologia informacyjna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.1s.TEC.SI.OOTXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia informacyjna |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zaznajomienie z metodami opracowywania i edycji dokumentów, posługiwania się arkuszami kalkulacyjnymi oraz sposobami prezentacji informacji. Praktyczne zastosowanie informatyki w dziedzinie roślin leczniczych i prozdrowotnych. Przygotowanie studentów do posługiwania się podstawowymi programami komputerowymi oraz do ich stosowania w zakresie prac studialnych związanych z kierunkiem studiów. Nauczenie studentów pozyskiwania i weryfikacji informacji ze źródeł internetowych. |
Pełny opis: |
Przegląd wyszukiwarek zagranicznych i polskich, wyszukiwarki specjalistyczne. Struktura zapytań i zasady wyszukiwania w Internecie na przykładzie Google. Tłumaczenia (narzędzie językowe Google i inne translatory internetowe). Bazy taksonomiczne oraz zdjęciowe. Zadania z wyszukiwania informacji (ogólnych i szczegółowych) związanych z kierunkiem studiów Praca w edytorze tekstu MS Word: struktura dokumentu, znaki sterujące, formatowanie czcionki i akapitu, podział tekstu na kolumny, tworzenie i formatowanie tabel, układ strony oraz znaki podziału, numeracja stron, punktory i numerowanie, tabulatory, wstawianie i edycja obiektów graficznych, automatyzacja i przyspieszanie czynności edycyjnych. Arkusz kalkulacyjny MS Excel: struktura skoroszytu, wykonywanie działań na arkuszach, organizacja danych, formatowanie komórek, odwołania, stosowanie adresów względnych i bezwzględnych, pisanie formuł oraz użycie funkcji wbudowanych, przegląd funkcji, sortowanie danych względem wielu kluczy. Arkusz kalkulacyjny MS Excel: tworzenie i edycja podstawowych typów wykresów. Arkusz kalkulacyjny MS Excel: wykresy specjalistyczne. Prezentacja MS Power Point: struktura prezentacji, zasady czytelności i pełnego przekazu informacji, stosowanie układów slajdu, wstawianie pola tekstowego, autokształtów, schematów, grafiki, muzyki, animacja obiektów, ustawianie chronometrażu animacji, opcji pokazu slajdów. Przegląd zasobów internetowych związanych z prozdrowotnymi i leczniczymi właściwościami roślin. |
Literatura: |
System Windows. Najlepsze rozwiązania - Gralla P. Helion, Gliwice 2008 Word 2007 PL - Kowalczyk G. Helion Gliwice, 2004 Excel 2007 Biblia - Walkenbach J. Helion Gliwice, 2007 ABC Internetu - Pikoń K. Helion Gliwice, 2011 Rośliny lecznicze - Jędrzejewski K. (red.) Bellona, Warszawa 2011 Atlas ziół krajowych - Iwaniuk A. Bellona, Warszawa 2010 Internet. Ćwiczenia praktyczne. Sokół M. Rajca P. Helion Gliwice, 2014 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Posiada wiedzę o środowisku internetowym, mechanizmach działania podstawowych narzędzi wyszukujących informacje, Wie o bazach internetowych, sklepach, serwisach oraz portalach ogrodniczych, związanych z roślinami wykazującymi wpływ na Opisuje zasady tworzenia i formatowania dokumentów oraz opracowywania tekstu Ma wiedzę dotyczącą posługiwania się arkuszami kalkulacyjnymi ze szczególnym uwzględnieniem przetwarzania i wizualizacji Zna zasady tworzenia dobrze skonstruowanej prezentacji multimedialnej z wykorzystanie plików graficznych Umiejętności Posiada umiejętność posługiwania się narzędziami eksplorującymi internetowe zasoby sieciowe, zdobywania wiedzy i rozwijania swoich profesjonalnych umiejętności, korzystając z różnych źródeł (w języku rodzimym i obcym), potrafi dokonać weryfikacji jakościowej materiałów pochodzących z Internetu Student potrafi przedstawić swoją pracę za pomocą dokumentów tekstowych, arkuszy kalkulacyjnych oraz prezentacji multimedialnych na poziomie podstawowym oraz potrafi wykorzystać poznane oprogramowanie dla poszerzenia umiejętności związanych ze studiowanym kierunkiem Potrafi tworzyć i redagować dokumenty w edytorze tekstu, wykorzystując możliwości automatyzacji i narzędzia edycyjne oraz konstruować prawidłową strukturę dokumentu tekstowego Wykazuje umiejętność tworzenia multimedialnych prezentacji tematycznych związanych ze studiowanym kierunkiem Kompetencje społeczne Docenia znaczenie technologii informacyjnej oraz roślin leczniczych i prozdrowotnych dla podniesienia poziomu i jakości życia społeczeństwa Rozumie potrzebę i zna możliwości dokształcania się oraz podnoszenia kompetencji osobistych, społecznych i zawodowych |
Metody i kryteria oceniania: |
101 sprawdzian wiedzy 201 sprawdzenie umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji 721 demonstracja praktycznych umiejętności |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.