Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Produkcja surowców zielarskich

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.1s.PSR.SM.OOGWY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Produkcja surowców zielarskich
Jednostka: Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Zapoznanie ze specyfiką uprawy roślin zielarskich, zasadami agrotechniki, problemami pozyskiwania surowców z upraw oraz ich konserwacji i przechowywania. Przedstawienie czynników wpływających na zmienność wydajności substancji czynnych w roślinach zielarskich oraz ich znaczenia w gospodarce. Znaczenie produkcji zielarskiej we współczesnym rolnictwie.

Pełny opis:

Czynniki zmienności składu ilościowego i jakościowego surowców zielarskich oraz wydajności substancji czynnych

Współczesne spojrzenie na ziołolecznictwo. Rozwój upraw zielarskich i aktualny stan organizacyjny zielarstwa w Polsce

Ogólne aspekty uprawy roślin zielarskich (wymagania co do środowiska uprawy, materiał rozmnożeniowy, stanowisko w uprawie i zasady nawożenia, zabiegi pielęgnacyjne)

Zasady zbioru ziół uprawnych i postępowania z surowcem po zbiorze

Zasady dobrej praktyki rolniczej (GAP) w uprawach zielarskich. Szczegółowa agrotechnika uprawy wybranych gatunków reprezentujących następujące grupy roślin zielarskich: rośliny uprawiane dla liści i ziela, dla kwiatów, dla nasion i owoców suchych, dla owoców mięsistych, dla korzeni i kłączy

Literatura:

Rumińska A. 1991. Poradnik plantatora ziół, PWRiL, Poznań.

Jędrzejko K. 1997. Zarys wiedzy o roślinach leczniczych, ŚAM, Katowice.

Karwowska K., Przybył J. 2005. Suszarnictwo i przetwórstwo ziół, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Kołodziej B. (red.). 2010. Poradnik dla plantatorów uprawa ziół, PWRiL, Poznań.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Nazywa czynniki wpływające na zmienność składu jakościowo-ilościowego ziół, opisuje i tłumaczy ich efekty

Wyjaśnia znaczenie produkcji ziół w oparciu o ich zastosowanie w lecznictwie

Ma rozszerzoną wiedzę o polskim zielarstwie

Ma specjalistyczną wiedzę na temat sposobów uprawy, zbioru i konserwowania ziół gwarantujących ich właściwą jakość

Umiejetności

Posiada umiejętność wyszukiwania i wykorzystywania szczegółowych informacji na temat uprawy, zbioru i konserwacji ziół

Poprawnie analizuje wymagania roślin zielarskich i warunki środowiska ich uprawy

Umie opracowywać zalecenia uprawowe dla poszczególnych roślin leczniczych uprawianych w Polsce i przekazywać je zainteresowanym

Potrafi podejmować właściwe decyzje przy doborze metod i urządzeń w produkcji ziół

Kompetencje społeczne

Rozumie potrzebę przekazywania innym obiektywnych informacji na temat technik wykorzystywanych w produkcji roślinnych surowców leczniczych i przypraw

Ma świadomość znaczenia etycznej odpowiedzialności za skutki niewłaściwego postępowania na każdym etapie uzyskiwania surowców z roślin leczniczych

Metody i kryteria oceniania:

301 ocena prezentacji ustnej, umiejętności wypowiedzi ustnej, udzielania instruktażu

701 egzamin pisemny ograniczony czasowo

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)