Praktikum II (enologiczne - winiarnia)
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.1s.PEW.SM.OOWXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktikum II (enologiczne - winiarnia) |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
kierunkowy - obowiązkowy |
Pełny opis: |
Technika procesu produkcyjnego wina: metody tradycyjne i współczesne. Winifikacja win białych, czerwonych i różowych. Przygotowanie owoców do przerobu, odszypułkowanie i rozdrobnienie, winogron, metody tłoczenia, frakcje tłoczenia. Przygotowanie moszczu: siarkowanie miazgi, sedymentacja, szaptalizacja moszczu, odkwaszanie moszczu. Rodzaje drożdży winiarskich.Przygotowanie drożdży i pożywki. Zaszczepienie nastawu drożdżami. Maceracja w miazdze. Stosowanie enzymów. Maceracja węglowa. Fermentacja alkoholowa.Fermentacja jabłkowo-mlekowa. Pielęgnacja młodego wina. Przygotowanie sprzętu, zbiorników i urządzeń (zbiorników, pomp,filtrów). Obciąg wina znad osadu drożdżowego, ochrona przed oksydacją. Siarkowanie. Klarowanie. Stabilizacja białkowa wina. Stabilizacja winianowa wina. Filtrowanie wina Rozlew wina do butelek. Przygotowanie wina do rozlewu. Przygotowanie urządzeń do rozlewu Przygotowanie butelek – mycie i dezynfekcja. Nowoczesne techniki rozlewu wina do butelekKorkowanie – rodzaje korków i korkownic. Samodzielne wytworzenie wina białego i czerwonego, a następnie poddanie go ocenie i analizie sensorycznej i laboratoryjnej |
Literatura: |
Podstawowa Myśliwiec R. 2006. Winorośl i wino. PWRiL, Warszawa Uzupełniająca Metodyki OIV |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: ścisłego przestrzegania norm jakościowych w produkcji techniki przygotowania owoców, maceracji, winifikacji zna materiały, enzymy i urządzenia wymagane do pzremysłowej produkcji wina procesy wpływające na stabilność wina, zna techniki ograniczające ryzyko produkcji wpływ różnorakich czynników i technik mających wpływ na jakośc wina Umiejętnosci - potrafi: samodzielnie wykonać różne wina na skalę przemysłową ocenić jakość wina i umiejętnie dobrać środki mające na celu poprawę/zachowanie jego wysokiej jakości analizować i interpretować wyniki analizy sensorycznej wina zaprojektować wyposażenie winiarni Kompetencje społeczne - jest gotów do: wspólpracy w ramach małego zespołu ścisłego przestrzegania norm jakościowych w produkcji |
Metody i kryteria oceniania: |
obecności, pokaz umiejętności (100% udziału w ocenie końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Przemysław Banach, Maciej Gąstoł | |
Prowadzący grup: | Przemysław Banach, Adam Kiszka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Przemysław Banach, Maciej Gąstoł | |
Prowadzący grup: | Przemysław Banach, Klaudia Buch | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Przemysław Banach, Maciej Gąstoł | |
Prowadzący grup: | Przemysław Banach, Adam Kiszka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.