Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy biznesu

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.1s.PBI.NI.OOSXZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy biznesu
Jednostka: Katedra Ogrodnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

uzupełniający - obowiązkowy

Pełny opis:

W

Przesłanki ekonomiczne, społeczne motywujące do biznesu.

Proces globalizacji w gospodarce.

Organizacyjno-prawne formy działalności gospodarczej.

Uwarunkowania rozwoju działalności biznesowej.

Instytucje otoczenia biznesu.

Znaczenie działalności gospodarczej w rozwoju lokalnym.

Znaczenie innowacyjności w działalności biznesowej.

Istota zarządzania w biznesie.

Finansowanie działalności gospodarczej.

Inkubatory przedsiebiorczości, spółki akademickie spin-off/out.

Tworzenie produktu i proces prototypowania.

Ocena uwarunkowań rynkowych dla prowadzenia działalności gospodarczej.

Etapy zakładania działalności gospodarczej.

Struktura kapitału w przedsębiorstwie.

Zarządzanie ryzykiem w biznesie.

Określanie kierunku strategicznego.

Etyka w biznesie.

C.

Formy działalności związanej z zasobami podmiotu, działalności gospodarczej.

Czynności przygotowawcze dotyczące założenia firmy.

Innowacja jako warunek przetrwania na rynku.

Identyfikacja i ocena przedsiębiorczych szans rynkowych.

Znaczenie analizy rynku dla działalności podmiotu gospodarczego.

Analiza rynku metody wykonania, omówienie przykładów analiz rynku.

Zasady sporządzania biznesplanu.

Wstępny plan biznesu - ocena pomysłu, oszacowanie kosztów, dochodów w firmie handlowej i produkcyjnej.

Etapy zakładania firmy.

Ocena możliwości pozyskania finansowania działalności gospodarczej.

Analiza SWOT przedsięwzięcia biznesowego.

Projekt założenia firmy, metodyka i przykłady.

Rola konkurencji w biznesie.

Rodzaje ryzyka w przedsiębiorczości i przeciwdziałanie ryzyku.

Zasady funkcjonowania spółek spin-off/out.j

Literatura:

Podstawowa

1. Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa, 2010

2. Brian Tracy, Przedsiebiorczość jak założy i rozwijać własną firmę, Hellon, Warszawa 2021

3. Markowski W., ABC small businessu, Marcus, Łódź 2015

Uzupełniająca

1. Makarski S., Przedsiębiorczość w agrobiznesie. Polska Akademia Nauk, IRWiR, Warszawa 2000

2. Piasecki B. red., Ekonomika i zarządzanie małą firmą, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Łódź. 2001.

Efekty uczenia się:

wiedza - zna i rozumie

ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie sztuki ogrodowej

Umiejętności - jest gotów do

Zzaplanować oraz prowadzić działalność gospodarczą wg różnych form organizacyjno-prawnych

wykonać niezbędne pomiary i obliczenia, stosować podstawowe technologie informatyczne i wykorzystywać zasoby internetu dla pozyskania informacji służących do rozwiązania technicznych problemów związanych ze sztuką ogrodową

Kompetencje społeczne - jest gotów do

podejmowania ryzyka, rozwiązywania problemów, oceny skutków wykonywanej własnej działalności w zakresie sztuki ogrodowej oraz przeprowadzania konstruktywnej krytyki w stosunku do działań innych

zrozumienia i doceniania znaczenia przedsiębiorczości w życiu oraz potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.

Metody i kryteria oceniania:

zaliczenie pisemne (80% udziału w ocenie końcowej)

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie indywidualnego wykonania dokumentu planistycznego "biznesplanu" (20%)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Kopyra
Prowadzący grup: Marcin Kopyra
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Kopyra
Prowadzący grup: Marcin Kopyra
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Kopyra
Prowadzący grup: Marcin Kopyra
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Kopyra
Prowadzący grup: Marcin Kopyra
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)