Podstawy biznesu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.1s.PBI.NI.OOSXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy biznesu |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Kompleksowa wiedza z zakresu prowadzenia samodzielnie działalności gospodarczej. Wybór kierunku działań z uwzględnieniem uwarunkowań wewnętrznych i zewnętrznych czynników finansowych i rynkowych |
Pełny opis: |
Wykłady: Konstytucja biznesu – ustalenia wspomagające rozwój Przedsiębiorczość obszarów wiejskich. Różnicowanie produkcji Planowanie finansowe Prawo podatkowe i bankowe w Polsce Księgi rachunkowe w przedsiębiorstwach Leasing - opłacalność w porównaniu z zakupem majątku Procedura związana z zakładaniem własnej firmy w Polsce Ćwiczenia: Wybór kierunku produkcji i usług w zależności od zasobów produkcyjnych i wymagań rynku Badanie zewnętrznych i wewnętrznych uwarunkowań decyzji finansowych przedsiębiorstwa Kształtowanie struktury kapitału w przedsiębiorstwie Sporządzanie biznesplanu dla przedsięwzięcia gospodarczego specjalizującego się w sztuce ogrodowej |
Literatura: |
Podstawowa: Konstytucja biznesu. 2018. Ministerstwo Rozwoju. Hamilton W.H. 1995. Przedsiębiorczość w agrobiznesie. Małop. Stowarz. Doradz. Roln. Kraków. Wawrzyniak J. 1999. Rachunek kosztów a zarządzanie w przedsiębiorstwach ogrodniczych. Prodruk, Poznań. Uzupełniająca: Żurawik B., Żurawik W. 1996.Zarządzanie marketingiem w przedsiębiorstwie. PWN, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: funkcjonowanie agencji i instytucji wspomagających przedsiębiorczość zasady funkcjonowania przedsiębiorczości obszarów wiejskich planowanie finansowe przedsiębiorstwa przepisy prawa podatkowego i bankowego w Polsce uwarunkowania związane z podjęciem własnej działalności gospodarczej UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: znaleźć możliwości różnicowania działalności produkcyjnej i usług w ogrodnictwie wybrać kierunki produkcji i usług w zależności od zasobów produkcyjnych i wymagań rynku ocenić struktury kapitału w przedsiębiorstwie analizować zewnętrzne i wewnętrzne uwarunkowania decyzji finansowych przedsiębiorstwa formułować zapisy w księgach rachunkowych sporządzać grupowo projekt biznesplanu dla przedsięwzięcia gospodarczego specjalizującego się w różnych gałęziach produkcji ogrodniczej KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: podjęcia wyzwania do prowadzenia samodzielnie działalności gospodarczej |
Metody i kryteria oceniania: |
wykłady: sprawdzian pisemny (50%) ćwiczenia: rozwiązywanie zadania problemowego, analiza przypadku, zaliczenie sprawozdania (50%) |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.