Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.1s.MIK.SI.OOTXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Mikrobiologia podstawowy - obowiązkowy wymagania wstępne: brak Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii |
Pełny opis: |
W. Historia mikrobiologii (Leeuwenhoek, Pasteur, Koch, Yersin, Shiga). Miejsce drobnoustrojów w środowisku przyrodniczym. Podstawy klasyfikacji, systematyki, ewolucji i genetyki drobnoustrojów Elementy mikrobiologii ogólnej: morfologia drobnoustrojów - budowa komórki prokariotycznej i eukariotycznej; odżywianie się i rozmnażanie drobnoustrojów; warunki środowiska a wzrost drobnoustrojów - organizmy termofilne, psychrofilne, mezofilne, halofilne, aerobowe, anaerobowe; wytwarzanie cyst i przetrwalników w odpowiedzi na stresy środowiskowe Występowanie drobnoustrojów w różnych środowiskach: woda, gleba (geograficzne zróżnicowanie mikrobioty glebowej), powietrze, rośliny, zwierzęta, człowiek (skóra i przewód pokarmowy) Podstawy ekologii drobnoustrojów: oddziaływania pomiędzy mikroorganizmami a organizmami wyższymi: symbioza, mikoryza, pasożytnictwo, antagonizm. Drobnoustroje chorobotwórcze roślin i człowieka. Antybiotyki Wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologii środowiska (bioremediacja, oczyszczanie ścieków, biokompostowanie) i rolnictwie (preparaty mikrobiologiczne, środki ochrony roślin, enzymy pochodzenia mikrobiologicznego). Perspektywy rozwoju i zastosowania mikrobiologii w ogrodnictwie Ćw Bezpieczeństwo i higiena pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Wyposażenie pracowni mikrobiologicznej. Metody sterylizacji, pasteryzacji i dezynfekcji (narzędzi, podłoży mikrobiologicznych, stanowiska pracy). Podłoża mikrobiologiczne. Metody i warunki hodowli drobnoustrojów Morfologia bakterii i drożdży. Podział na bakterie gram-ujemne i gram-dodatnie. Podstawy technik mikroskopowych (budowa i rodzaje mikroskopów. Obserwacje mikroskopowe morfologii i układu komórek bakteryjnych. Sporządzanie preparatów mikrobiologicznych - preparaty przyżyciowe i utrwalone. Techniki barwienia preparatów mikrobiologicznych - barwienie proste i złożone, negatywowe, barwienie przetrwalników, próba na żywotność drożdży. Ocena makroskopowa i mikroskopowa hodowli Izolacja drobnoustrojów metodą odciskową oraz sedymentacyjną. Techniki sporządzania czystych kultur mikrobiologicznych i przechowywania drobnoustrojów Analiza mikrobiologiczna gleby (przygotowanie i odczyt analizy), metoda wyznaczania liczebności drobnoustrojów w glebie Analiza mikrobiologiczna wody (przygotowanie i odczyt analizy), metoda wyznaczania liczebności drobnoustrojów w wodzie i oceny stanu wody Podstawy mykologii - systematyka i morfologia grzybów. Podstawy diagnostyki grzybów. Mykotoksyny i choroby grzybicze roślin |
Literatura: |
Podst. Schlegel H.G. 2000. Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa. Singleton P. 2000. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, PWN, Warszawa. Kunicki-Goldfinger W. 2004. Życie bakterii, PWN, Warszawa. Uzup. Błaszczyk M.K. 2010. Mikrobiologia środowiskowa, PWN, Warszawa. Klimiuk E., Łebkowska M. 2003. Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa. Richards B.N. 1979. Wstęp do ekologii gleby, PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
wiedza - zna i rozumie w sposób ogólny zagadnienia fizjologii i roli drobnoustrojów w środowisku podział na podstawowe grupy mikroorganizmów różnych środowisk udział drobnoustrojów w krążeniu pierwiastków w środowisku istotę i rolę interakcji zachodzących pomiędzy drobnoustrojami glebowymi a roślinami klasyfikację drobnoustrojów chorobotwórczych dla roślin i człowieka mechanizm działania antybiotyków i odporności roślin na choroby pochodzenia mikrobiologicznego możliwości wykorzystania mikroorganizmów w produkcji ogrodniczej mikrobiologiczne metody wykorzystywane w ochronie środowiska Umiejetności - potrafi posługiwać się poprawną nomenklaturą mikrobiologiczną rozróżniać drobnoustroje na podstawie preparatów mikroskopowych stosować odpowiednie metody badawcze do hodowli i barwienia preparatów oceniać interakcje występujące pomiędzy drobnoustrojami na podłożach pobierać i przygotowywać próbki różnego rodzaju do analiz mikrobiologicznych interpretować otrzymane wyniki i wyciągać wnioski z samodzielnie wykonanych analiz gleby i czystych szczepów kompetencje społeczne - jest gotów do pracy indywidualnej i w zespole aktywnego wykonywania doświadczeń oraz planowania przebiegu swojej pracy wykorzystania w praktyce zdobytej wiedzę i umiejętności przewidywania skutków wykonywanej w środowisku działalności związanej z technologią roślin leczniczych |
Metody i kryteria oceniania: |
test jednokrotnego wyboru (60% udziału w ocenie końcowej) sprawdzian wiedzy (30% udziału w ocenie końcowej) oraz zaliczenie sprawozdania z ćwiczeń praktycznych (indywidualne) (10% udziału w ocenie końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR WYK
CZ PT CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Kaszycki | |
Prowadzący grup: | Paweł Kaszycki, Jacek Nawrocki, Kinga Regdos, Marta Śliwa-Cebula | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Kaszycki | |
Prowadzący grup: | Paweł Kaszycki, Jacek Nawrocki, Katarzyna Starzec, Paulina Supel | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
CWL
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paulina Supel | |
Prowadzący grup: | Paweł Kaszycki, Jacek Nawrocki, Paulina Supel | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paulina Supel | |
Prowadzący grup: | Paweł Kaszycki, Jacek Nawrocki, Katarzyna Starzec, Paulina Supel | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.