Ekologiczna produkcja warzyw i ziół
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.1s.EPW.SM.OOGXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologiczna produkcja warzyw i ziół |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Pełny opis: |
Definicja upraw ekologicznych i integrowanych z udziałem roślin warzywnych i ziół, historia i stan obecny. Obowiązujące akty prawne związane z uprawą ekologiczną i integrowaną, kontrola i certyfikacja gospodarstw o profilu warzywniczym. Warunki środowiska w integrowanej i ekologicznej uprawie warzyw i ziół. Ograniczanie zabiegów uprawowych w rolnictwie ekologicznym. Zmianowanie w ekologicznych uprawach roślin warzywnych i zielarskich oraz wykorzystanie zjawiska allelopatii. Wybrane aspekty nawożenia w systemie ekologicznym i integrowanym. Materiał siewny i dobór odmian. Zabiegi pielęgnacyjne i zwalczanie chwastów w uprawie polowej. Zasady zbioru surowców zielarskich i pozyskiwanie ziół ze stanu naturalnego. Zasady zachowania wysokiej jakości, właściwości dietetycznych i leczniczych warzyw i ziół. Prezentacja modelowych gospodarstw ekologicznych i prowadzonych metodą integrowaną. Zapoznanie z procesem konwersji gospodarstw konwencjonalnych do ekologicznych i wymaganiami podczas ubiegania się o certyfikat rolnictwa ekologicznego. Wizyta w jednostce certyfikującej produkty ekologiczne. |
Literatura: |
Babik I, Kaniszewski S.. 2004. Ekologiczne metody uprawy warzyw. KCRE, Radom. Grath M.. 2007. Ogród ekologiczny. KDCE Klub Dla Ciebie. Siebeneicher G. 1997. Podręcznik rolnictwa ekologicznego. PWN, W-wa. Jędrzejko K. 1997. Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. ŚAM, Katowice. Kołodziej B. (red.). 2010. Poradnik dla plantatorów - uprawa ziół. PWRiL, Poznań. |
Efekty uczenia się: |
Definiuje pojęcie warzywnictwa i zielarstwa ekologicznego, biodynamicznego i integrowanego. Wylicza różnice w stosunku do rolnictwa konwencjonalnego. Znajduje odpowiednie przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego. Rozumie rolę warunków środowiska w kształtowaniu roślinnej produkcji ekologicznej. Opisuje szczegółowe zasady ekologicznej uprawy roślin warzywnych i zielarskich. Wykazuje znajomość sposobów i reguł obowiązujących przy zbiorze surowców zielarskich z upraw i stanu dzikiego. Posiada umiejętność wyszukiwania i wykorzystywania szczegółowych informacji na temat ekologicznej uprawy warzyw i zbioru ziół . Poprawnie analizuje warunki środowiska uprawy w dostosowaniu do wymagań roślin warzywnych i zielarskich. Prawidłowo identyfikuje zależności pomiędzy zabiegami agrotechnicznymi a jakością warzyw i ziół, a także pokazuje ich wpływ na stan środowiska naturalnego. Potrafi podejmować właściwe decyzje przy doborze metod i urządzeń w ekologicznej produkcji warzyw i ziół. Rozumie potrzebę przekazywania innym obiektywnych informacji na temat technik wykorzystywanych w produkcji ekologicznej warzyw i ziół. Ma świadomość znaczenia etycznej odpowiedzialności za skutki niewłaściwego postępowania na każdym etapie uzyskiwania ekologicznych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena formująca: 203 Ocena końcowa: 707 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Capecka | |
Prowadzący grup: | Ewa Capecka, Piotr Siwek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.