Szkółkarstwo precyzyjne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | L.F6s.SZK.NI.LLESZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Szkółkarstwo precyzyjne |
Jednostka: | Katedra Ekologii i Hodowli Lasu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Literatura: |
Podstawowa "1. Bac S., Rojek M. 1982. Klimatyczne bilanse wodne w Polsce. W: Bac S. [red.] Agroklimatyczne podstawy melioracji wodnych w Polsce. PWRiL. 2. Liwski S., Maciak F. 1996. Ćwiczenia z torfoznawstwa (skrypt), Wydawnictwo SGGW. s. 128. BN: 83-00-02968-0 3. Szabla K., Pabian R., 2009. Szkółkarstwo kontenerowe. Nowe technologie i techniki w szkółkarstwie leśnym. Wyd. CILP, Warszawa. 4. Walendzik R. J., Szołtyk G. 1988. Organiczne i mineralne nawożenie szkółek. Prace IBL, Ser. B, 8:15-22." Uzupełniająca "1. Kowalski S. (red.) i in., 2007. Ektomikoryzy. Nowe biotechnologie w polskim szkółkarstwie. Wyd. CILP, Warszawa. 2. Sobczak R. (red.) i in. 1999. Szkółkarstwo leśne, ozdobne i zadrzewieniowe. Wyd. Świat, Warszawa. 3. Suszka B. 2000: Nowe technologie i techniki w nasiennictwie leśnym. Wyd. Bogucki, Warszawa. 4. Wesoły W., Hauke M. (red.) i in. 2009. Szkółkarstwo leśne od A do Z. Wyd. CILP. Warszawa." |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: LES_SZPR_W01 sposoby i metody hodowli materiału sadzeniowego przeznaczonego do zalesień i zadrzewień LES1_W10 RL LES_SZPR_W02 czynniki wpływające na efektywność produkcji sadzonek w szkółkach kontenerowych LES1_W10 RL LES_SZPR_W03 działanie urządzeń technicznych wykorzystywanych w hodowli i kontrolowaniu produkcji sadzonek LES1_W10 RL UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: LES_SZPR_U01 obliczyć i zinterpretować wybrane parametry wpływające na produkcję materiału szkółkarskiego LES1_U10 RL LES_SZPR_U02 ocenić żywotność sadzonek przy wykorzystaniu różnych metod pomiarowych LES1_U10 RL LES_SZPR_U03 zastosować nowoczesne technologie do kontroli i sterowania produkcją szkółkarską LES1_U10 RL KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: LES_SZPR_K01 pracy w grupie i kierowania małym zespołem LES1_K02 RL LES_SZPR_K02 określenia priorytetów służących realizacji zadania określonego przez siebie lub innych LES1_K02 RL |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
CWL
N WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Banach | |
Prowadzący grup: | Jacek Banach, Marta Kempf, Mariusz Kormanek, Stanisław Małek, Kinga Skrzyszewska, Norbert Szymański | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
CWL
N WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Banach | |
Prowadzący grup: | Jacek Banach, Mariusz Kormanek, Mateusz Krupa, Stanisław Małek, Norbert Szymański | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
CWL
N WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Banach | |
Prowadzący grup: | Jacek Banach, Michał Jasik, Mariusz Kormanek, Mateusz Krupa, Norbert Szymański | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Banach | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.