Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zakładanie, prowadzenie i rozwijanie działalności gospodarczej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: L.EX.061.NM.LLSXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zakładanie, prowadzenie i rozwijanie działalności gospodarczej
Jednostka: Zakład Urządzania Lasu, Geomatyki i Ekonomiki Leśnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie się z obowiązującymi w Polsce zasadami zakładania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Uzyskanie podstawowej wiedzy z zakresu zasad rachunkowości i księgowości, rozliczeń podatkowych, naliczania składek ZUS, KRUS. Zrozumienie istoty inwestowania.

Pełny opis:

Tematy wykładów:

1. Aktualne wymogi prawne dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej oraz statystyki dotyczące MSP w Polsce.

2. Zasady zakładania działalności gospodarczej.

3. Źródła finansowania działalności gospodarczej (kapitał własny, kapitał obcy). Możliwości pozyskiwania środków z Unii Europejskiej.

4. Zasady zatrudniania (rodzaje umów o pracę) oraz ubezpieczania pracowników.

5. Rozliczenia podatkowe. Zasady księgowania dla celów podatku dochodowego.

6. Podstawowe zasady rachunkowości i księgowości w firmie.

7. Wybór optymalnego sposobu inwestowania (rozwój firmy - dywersyfikacja działalności, papiery wartościowe - GPW, produkty bankowe, nieruchomości).

Literatura:

1. Barowicz M. 2008: Jak prowadzić działalność gospodarczą? Aspekty prawne

2. Bogaczyk I., Krupski B., Lubińska H. 2010: Własna firma Zakładanie i prowadzenie działalności gospodarczej.

3. Duda K. 2009: Zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych.

4. Helin A. 2009: Ustawa o rachunkowości 2009.

5. Kierzkowski T., Jankowska A., Knopik R. 2009: Fundusze strukturalne oraz Fundusz Spójności Skowronek-Mielczarek A. 2007: Małe i średnie przedsiębiorstwa. Źródła finansowania

6. Michalski G., Pluta W. 2005: Krótkoterminowe zarządzanie kapitałem. Jak zachować płynność finansową.

7. Michalski G., Prędkiewicz K. 2007: Tajniki finansowego sukcesu dla mikrofirm. Od uruchomienia do stabilnego wzrostu.

8. Poszwa M. 2007: Zarządzanie podatkami w małej i średniej firmie.

9. Skowronek-Mielczarek A. 2007: Małe i średnie przedsiębiorstwa. Źródła finansowania

10. Szczęsny W. 2006: Finanse Firmy. Jak zarządzać kapitałem

11. Tkaczyński W., Świstak M, Willa R. 2009: Leksykon funduszy Unii Europejskiej

12. Winiarska K., Startek K. 2009: Rachunkowość podatkowa. Zadania, pytania, testy.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Zna zasady zakładania własnej działalności gospodarczej. Ma wiedzę na temat aktualnych przepisów prawnych dotyczących funkcjonowania przedsiębiorstw.

Ma wiedzę na temat prowadzenia działalności gospodarczej. Zna prawo pracy oraz zasady zatrudniania pracowników. Wykazuje znajomość podstawowych zasad prowadzenia rachunkowości, księgowości oraz rozliczeń podatkowych.

Zna zasady rozwijania indywidualnej przedsiębiorczości. Zna źródła pozyskiwania środków finansowych zewnetrznych na rozwój działalności (w szczególności środków z UE). Ma wiedzę na temat inwestowania nadwyżek finansowych.

Kompetencje społeczne:

Ma świadomość potrzeby uczenia się, dokształacania i samodoskonalenia w związku z rozwijaniem własnej działalności gospodarczej. Jest kreatywny, odpowiedzialnie potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.

Ma świadomość roli jaką odgrywają prywante przedsiębiorstwa (głównie MSP) w rozwoju obszarów wiejskich, a także ich znaczenia w gospodarczym i społecznym rozwoju kraju.

Ma świadomość ryzyka w związku z zakładaniem i rozwijaniem działalności gospodarczej, potrafi przewidzieć i ocenić ekonomiczne skutki podejmowanej aktywności gospodarczej.

Metody i kryteria oceniania:

Wykład:

sprawdzian wiedzy

umiejętności podsumowania oraz wartościowania poruszanych problemów ekonomicznych i społecznych

rozwiązanie zadania problemowego, analiza przypadku

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)