Budowa stawów pstrągowych i ośrodków zarybieniowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | I.RYBKA.NM.IISXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Budowa stawów pstrągowych i ośrodków zarybieniowych |
Jednostka: | Katedra Melioracji i Kształtowania Środowiska |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Hodowla pstrągów ma w Polsce ponad 100-letnią tradycję. Rzeczywisty wzrost ilości hodowanych ryb nastąpił od początku lat 70. XX wieku. W ostatnich latach wielkość produkcji pstrąga to około 15 tysięcy ton. Obecne spożycie ryb na poziomie 13 kg ryby żywej na głowę mieszkańca jest o połowę niższe od średniej dla krajów Europy. Daje to perspektywy rynkowe na dalszy rozwój chowu i hodowli ryb na obiektach stawowych. W ramach programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020 oprócz rybołówstwa morskiego, wsparciem objęte zostało również rybołówstwo śródlądowe i akwakultura. W ramach działań ogólnosektorowych wsparciem objęte są operacje mające na celu wzrost produkcji, podniesienie rentowności podmiotów akwakultury oraz wzmocnienie planowania (przestrzenne, polityka wodna), ze szczególnym uwzględnieniem terenów akwakultury. |
Pełny opis: |
Pogarszające się warunki środowiska wodnego powodowane przez zanieczyszczenia, prowadzone prace w korytach rzek, zwłaszcza ich przegradzanie, nadmierne odłowy doprowadziły do drastycznego zmniejszenia liczebności ryb wędrownych, a w niektórych ciekach do całkowitej ich wyginięcia. Niedostateczną efektywność tarła naturalnego zaczęto uzupełniać wychowanym materiałem zarybieniowym już w XIX wieku. Początkowo był to wylęg, a w późniejszych latach zwiększano liczby wypuszczanych starszych form materiału zarybieniowego. Pierwsza wylęgania i obiekty zwane pstrągarniami zasilane wodą potoku Szklarka (zlewnia Rudawy) powstały w 1850 roku w Dubiu koło Krakowa. WYKŁAD (5 h) Stan i rozwój gospodarki rybackiej, organizacja i stan prawny rybactwa. Ryby z rodziny łososiowatych występujące w Polsce. Przebieg chowu pstrąga w stawach. Zasady budowy i eksploatacji gospodarstw stawowych typu pstrągowego. Ogólna charakterystyka stawów. Podział obszaru gospodarstwa na poszczególne kategorie stawów. Liczba i powierzchnia stawów. Obsada stawów. Uwarunkowania lokalizacyjne ośrodków zarybieniowych. Zapotrzebowanie na wodę (jakość i ilość wody). Podział powierzchni eksploatacyjnej. Urządzenia stosowane przy hodowli ryb. Rozrząd wody. Sposoby pozyskania materiały zarybieniowego. Wylęgarnie. Aparaty wylęgowe. ĆWICZENIA (15) Możliwości produkcyjne i wielkość gospodarstwa stawowego do chowu pstrąga. Liczebność i masa ryb w poszczególnych etapach chowu. Wskaźnik przeżywalności pstrąga. Zapotrzebowanie wody oparte na bilansie tlenowym. Powierzchnia, liczba i kubatura poszczególnych kategorii stawów. Rozmieszczenie stawów na planie sytuacyjno-wysokościowym. |
Literatura: |
Król Cz. 1986. Budownictwo rybackie. PWRiL., Warszawa. Goryczko K. 2008. Pstrągi. Chów i hodowla. Wyd. IRS. Olsztyn. Hendzel F. 1966. Zasady budowy ośrodków zarybieniowych dla ryb łososiowatych. PAN Wydział Nauk Rolniczych i Leśnych z. 6. Komitet Zagospodarowania Ziem Górskich Wrocław-Warszawa-Kraków. Wyd. PAN. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: (BOZAR_W01) zasady gospodarowania wodą w gospodarstwach rybackich, cechy biologiczne ryb łososiowatych; przebieg chowu ryb łososiowatych w stawach; kategorie stawów. (BOZAR_W02) procedury planowania przestrzennego gospodarstw rybackich i ośrodków zarybieniowych; kategorie stawów; wady i zalety różnych typów zbiorników wodnych wykorzystywanych do hodowli lub chowu ryb; specjalistyczne budowle i urządzenia do pozyskiwania materiału zarybieniowego; zasady i normy projektowania gospodarstw stawowych. UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: (BOZAR_U01) w stopniu zaawansowanym pozyskiwać, analizować i wykorzystać dane fizjograficzne niezbędne do zaprojektowania ośrodka zarybieniowego; racjonalnie kształtować gospodarkę wodną na obiektach prowadzących hodowlę lub chów ryb łososiowatych. (BOZAR_U02) ustalać i wdrażać program środowiskowy, schemat organizacyjny dla obiektów prowadzących hodowlę lub chów ryb łososiowatych. KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów do: (BOZAR_K01) konsekwentnego stosowania zasad opartych na danych empirycznych, interpretowania zjawisk i procesów przyrodniczych w działaniach praktycznych. |
Metody i kryteria oceniania: |
WYKŁAD Zaliczenie pisemne ograniczone czasowo; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wiedzy w ocenie końcowej wynosi 40%. ĆWICZENIA Zaliczenie koncepcji technicznej gospodarstwa stawowego do chowu pstrąga. Na ocenę pozytywną należy prawidłowo wykonać opracowanie oraz odpowiedzieć na pytania związane z jego wykonaniem, wykazać się umiejętnością wykonania koncepcji oraz kompetencją weryfikacji podobnych projektów; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń projektowych w ocenie końcowej wynosi 60%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.