Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy rolnictwa i leśnictwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: I.PODSRiL.NI.IGPRX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy rolnictwa i leśnictwa
Jednostka: Katedra Ekologii, Klimatologii i Ochrony Powietrza
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu rolnictwa i leśnictwa. Zaznajomienie z zasadami funkcjonowania gospodarki rolniczej i leśnej oraz ich roli w gospodarce narodowej. Utrwalenie świadomości podejmowania działań w procesie ingerencji człowieka w agroekosystemy i ekosystemy leśne nie przynoszących uszczerbku dla środowiska przyrodniczego.

Pełny opis:

Student w cyklu kształcenia pozna następujące treści :

Użytki rolne i leśne na świecie i w Polsce. Zadania rolnictwa w programie wyżywienia. Struktura użytkowania ziemi w Polsce. Działy produkcji rolniczej. Produkcja leśna. Pojęcie i istota lasu

Znaczenie użytków rolnych i leśnych w środowisku i kształtowaniu krajobrazu. Las jako obszar przyrodniczy i obiekt gospodarczej działalności człowieka

Produkcja roślinna. Podstawowe rośliny uprawne, ich wymagania względem środowiska – zróżnicowanie właściwości biologicznych roślin. Potrzeby pokarmowe i nawozowe roślin.

Uprawa gleby, uprawki, zespoły uprawek, płodozmiany, ochrona roślin. Charakterystyka typów siedliskowych las. Skład gatunkowy i eksploatacja. Charakterystyka roślinności leśnej. Nowe trendy w gospodarce rolnej i leśnej. Cele i sposoby gospodarki leśnej w lasach: gospodarczych, ochronnych, rezerwatowych.

Literatura:

1. Dzieżyc J., Dzieżycowa D. Podstawy rolnictwa, PWRiL, W-wa 1983

2. Nazaruk M. Podstawy rolnictwa – działy wybrane, SGGW, W-wa 1993

3. Listowski A. (praca zbiorowa). 1986. Szczegółowa uprawa roślin, PWN, W-wa

4. Świętochowski B., Jabłoński B., Radomska M., Krężel R. 1996. Ogólna uprawa roli i roślin PWRiL W-wa

5. Piekut K., Pawluśkiewicz B. 2005. Rolnicze podstawy kształtowania środowiska. Wyd. SGGW W-wa.

6. Puchalski T., Prusinkiewicz Z., Ekologiczne podstawy siedliskoznawstwa leśnego, PWRiL, W-wa 1975.

7. Puchniarski T. H. 2004. Rośliny siedlisk leśnych w Polsce PWRiL W-wa

8. Jaworski A. 2011. Hodowla lasu t.I. PWRiL W-wa.

9. Łonkiewicz B. (red.). 1996. Ochrona i zrównoważone użytkowanie lasów w Polsce. IUCN, Warszawa

Efekty uczenia się:

Student ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów na różnych poziomach złożoności oraz o wpływie technicznych działań inżynierskich na środowisko przyrodnicze, wykazuje znajomość podstawowych metod i technik stosowanych w środowisku, pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka.

Potraf ponadto pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.

Metody i kryteria oceniania:

Student przy zaliczaniu materiału z wykładów:

Na ocenę 2,0 Na egzaminie pisemnym ograniczonym czasowo osiąga mniej niż 55% poprawnych odpowiedzi

Na ocenę 3,0 Na egzaminie pisemnym ograniczonym czasowo osiąga od 55% do 65% poprawnych odpowiedzi

Na ocenę 3,5 Na egzaminie pisemnym ograniczonym czasowo osiąga od 65% do 75% poprawnych odpowiedzi

Na ocenę 4,0 Na egzaminie pisemnym ograniczonym czasowo osiąga od 75% do 85% poprawnych odpowiedzi

Na ocenę 4,5 Na egzaminie pisemnym ograniczonym czasowo osiąga od 85% do 95% poprawnych odpowiedzi

Na ocenę 5,0 Na egzaminie pisemnym ograniczonym czasowo osiąga ponad 95% poprawnych odpowiedzi.

W przypadku materiału z ćwiczeń:

Na ocenę 2,0 Student nie potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł; nie potrafi integrować uzyskane informacje i ich interpretować, nie potrafi wyciągać wniosków oraz formułować i uzasadniać opinii

Na ocenę 3,0 Student próbuje pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł; nie potrafi natomiast integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie

Na ocenę 3,5 Student potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł; próbuje integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, z trudnością wyciąga wnioski oraz próbuje formułować i uzasadniać opinie

Na ocenę 4,0 Student potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, z pewnymi kłopotami wyciąga wnioski oraz formułuje i uzasadnia opinie

Na ocenę 4,5 Student potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie

Na ocenę 5,0 Student potrafi bezbłędnie pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich właściwej interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać słuszne opinie.

Praktyki zawodowe:

.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)