Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy przedsiębiorczości

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: I.PODPRZE.SI.HUM
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy przedsiębiorczości
Jednostka: Katedra Melioracji i Kształtowania Środowiska
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Przedmiot Podstawy przedsiębiorczości stanowi syntezę wybranych celowo elementów wiedzy z zakresu ekonomii, zarządzania i finansów, wzbogaconej elementami geografii społeczno-ekonomicznej, politologii, socjologii, psychologii oraz prawa. W ramach podstaw przedsiębiorczości Studenci zapoznają się z podstawowymi kategoriami, mechanizmami i procesami ekonomicznymi oraz ich uwarunkowaniami instytucjonalnymi, behawioralnymi, kulturowymi i rynkowymi. Postawy przedsiębiorcze i wspierające je umiejętności powinny zatem pośrednio z tej wiedzy wynikać. W procesie kształcenia Studenci dowiadują się, jak – realizując indywidualne cele ekonomiczne – być przedsiębiorczym, a zarazem społecznie odpowiedzialnym w swoich dążeniach i działaniach.

Pełny opis:

Zakres przedmiotu jest zgodny z powszechnie przyjmowaną definicją przedsiębiorczości jako kompetencji kluczowej. Uzasadnia to konieczność przyjęcia jego szeroko zakrojonej koncepcji, w której dzięki wyposażeniu Studentów w wiedzę ekonomiczną i finansową kształtuje się ich umiejętności elastycznego zachowania na rynku pracy i zarządzania oraz rozwija cechy przywódcze. Niezmiernie ważne jest także kształtowanie u Studentów szacunku do wartości będących fundamentem gospodarki rynkowej i społecznie odpowiedzialnego biznesu, a także postaw etycznych i gotowości do ich przestrzegania w życiu zawodowym i społecznym. Zajęcie te wspierają Studentów w samorozwoju oraz chęci inwestowania w siebie i uczenia się przez całe życie, w sytuacji dynamicznie zmieniających się warunków otoczenia i rozwoju gospodarki opartej na wiedzy. Za konieczne w procesie kształcenia uznano nabywanie przez Studentów wiedzy oraz kształtowanie umiejętności i postaw dotyczących: funkcjonowania gospodarki rynkowej, rynku finansowego, rynku pracy oraz przedsiębiorstwa.

Literatura:

1. Chudy S. i in. 2005. Ekonomika przedsiębiorstwa cz. I i II. Oficyna ekonomiczna Wyd.eMPi2s.c Kossakowski M. 2001. Umacnianie skarp biowłókniną, geosyntetykami i hydroobsiewem. Drogownictwo nr 8, 244–248.

2. Dębski S. 1996. Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa cz. I i II. Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne. Warszawa.

3. Sitkiewicz R. 2014. Praktyczne sporządzenie biznesplanu. Wyd. Difin.Marciniak S. 1993. Elementy makro i mikroekonomii dla inżynierów. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa.

4. Schwalbe H. 1993. Marketing w małych i średnich firmach. Wydawnictwo prawnicze. Warszawa.

5. Filar E., Skrzypek J. 1998. Biznes plan. Wydawnictwo Poltext.

Efekty uczenia się:

Przedsięb_W01

tematykę z zakresu prowadzenia działalności gospodarczej oraz zna zasady tworzenia form indywidualnej przedsiębiorczości

Przedsięb_K01

pracy indywidualnej i w zespole oraz do umiejętnego opracowania i zrealizowania harmonogramu prac zapewniających dotrzymanie terminów przy wykonywaniu działania inżynierskiego

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady:

Definicje i podział przedsiębiorstw z branży inżynierii i ochrony środowiska.

Podstawowe zapoznanie i formalno-prawne oraz merytoryczno-rzeczowe przygotowanie do tworzenia podmiotów gospodarczych jakimi są przedsiębiorstwa oraz spółki produkcyjne.

Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw i spółek oraz ich struktury organizacyjne.

Biznes plan przedsiębiorstwa jego istota, rola i znaczenie.

Kierowanie i zarządzanie procesem produkcji przedsiębiorstwa.

Istota i rola organizacji w procesie pracy.

Zaliczenie pisemne ograniczone czasowo; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 100%.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)