Kultura regionu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | I.KULTURA.SM.IGW |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Kultura regionu |
Jednostka: | Katedra Ekologii, Klimatologii i Ochrony Powietrza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem prowadzonych zajęć jest humanizacja studiów o przewadze przedmiotów ścisłych, przyrodniczych rolniczych i technicznych. |
Pełny opis: |
Kultura i jej rodzaje. Narodowe dziedzictwo kultury. Regionalizm w tworzeniu uniwersalnych i narodowych wartości kulturowych. Uniwersalne i narodowe cechy w kulturze regionalnej. Dziedzictwo kulturowe Małopolski. Wieś i rolnictwo a kultura. Małe ojczyzny i ich dziedzictwo kulturowe. Mniejszości kulturowe i etniczne. Lokalne grupy działania. Folklor i folkloryzm. Polonia. Problemy globalizacji i wielokulturowości. Kultura uniwersytecka. Kulturowa misja przekazu rodzinnego, własnej biblioteki i podróżowania. |
Literatura: |
Zamoyski Adam. Własną drogą. Osobliwe dzieje Polaków i ich kultury. Znak, Kraków, 2002 Sztompka Piotr. Uniwersytet współczesny; zderzenie dwóch kultur. Nauka 1/2014 Ziernicka-Wojtaszek Agnieszka, Zawora Tadeusz. Dziedzictwo kulturowe obszarów wiejskich Małopolski jako atrakcja agroturystyczna. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich 2/2010 Nasza Polska Małopolska. Lokalne grupy działania – miejsca, ludzie, wydarzenia, atrakcje. Wydawnictwo – Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Kraków 2012 Gloger Zygmunt. Geografia historyczna ziem dawnej Polski. Kraków, 1903 Malicki Leszek. Rolnictwo a kultura. Fragmenta Agronomica 4/1994 Grygiel Stanisław. Naród i kultura. Kraków. Znak 4/1982 Dąbrowski Patryce M. „Odkrywanie” galicyjskich pograniczy: przypadek Huculszczyzny. Płaj 35/2008 Trzeszczyńska Patrycja. Folklor – folkloryzm – postfolkloryzm. Analiza współczesnej kultury podhalańskiej na wybranych przykładach. Płaj 33/2006 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe cywilizacje historyczne i współczesne Ma uporządkowaną wiedzę z zakresu historii i kultury Polski Ma uporządkowaną wiedzę o regionach małych ojczyzn, ich specyfice i procesach w nich zachodzących Umiejętności Potrafi wypowiedzieć się w mowie i na piśmie oraz przy u życiu środków audiowizualnych na tematy dotyczące wybranych zagadnień z kultury regionu Potrafi przygotować imprezę turystyczną w oparciu o znajomość dziedzictwa kulturowego regionu Ma umiejętność samokształcenia się w zakresie kultury narodowej i regionalnej Kompetencje społeczne Aktywnie funkcjonuje w kulturze swojej rodziny i środowisku pracy Posiada umiejętności osadzania zjawisk kultury w kontekście historycznym i regionalnym Jest przygotowany do aktywnego uczestnictwa w lokalnych grupach działania i instytucjach regionalnych realizujących działania związane z kulturą regionu |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena podsumowująca (wykłady): zaliczenie pisemne na ocenę, ograniczone czasowo. --- UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.