Warzywa i zioła w ogrodach
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | I.F5s.WIZ.SI.KAKXZ.O |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywa i zioła w ogrodach |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
uzupełniający - fakultatywny |
Pełny opis: |
Wykłady - tematyka zajęć: Historia ogrodów warzywnych i zielarskich. Przykłady założeń ogrodowych wykorzystujących rośliny warzywne i zielarskie na świecie i w Polsce Cel i temat ogrodu użytkowego. Kryteria doboru gatunków roślin w odniesieniu do adresata ogrodu Zasady ustalania płodozmianu i wyboru systemu uprawy warzyw i ziół w ogrodach Klasyfikacje roślin i surowców oraz ich przydatność w wyborze gatunków do planowanych założeń ogrodowych Oddziaływanie roślin zielarskich i warzywnych na organizm człowieka Agrotechnika uprawy wybranych gatunków warzyw i ziół w przydomowych ogrodach użytkowych Ćwiczenia - tematyka zajęć Biologia rozwoju, zasady zbioru części użytkowych, dekoracyjność poszczególnych gatunków ziół oraz warzyw i ich odmian Prezentacja reportu doboru gatunków/odmian warzyw i ziół do konkretnego ogrodu tematycznego i jego uzasadnienie |
Literatura: |
Podstawowa: 1/ Senderski M.E. 2017. Prawie wszystko o ziołach. Wyd. M.E. Senderski, Podkowa Leśna 2/ Poradnik dla plantatorów Uprawa ziół. 2010 . – pr. zbiorowa pod red B. Kołodziej. PWRiL, Poznań 3/ Sikora E. 2009. Warzywnik – zakładanie i pielęgnacja. Mulico, Warszawa Uzupełniająca: 1/ Hobhouse P. 2005. Historia ogrodów. Arkady, Warszawa. 2/ Bauer K. 2007. Ogród warzywny. KDC, Warszawa. 3/ Kołota M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Brasika, Szczecin |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: warzywne i zielarskie założenia ogrodowe biologię, wartość odżywczą, właściwości lecznicze oraz różnice odmianowe warzyw i ziół zasady doboru gatunków roślin warzywnych i zielarskich dla konkretnego założenia ogrodowego agrotechniki uprawy warzyw i ziół w przydomowych ogrodach użytkowych Umiejętności - potrafi: wyszukiwać szczegółowe informacje na temat oddziaływania warzyw i ziół na organizm człowieka właściwie dobierać gatunki i odmiany warzyw i ziół do konkretnego założenia ogrodowego organizować przestrzennie i czasowowo rozmieszczenie roślin w założeniu ogrodowym Kompetencje społeczne - jest gotów do: przekazywania odbiorcom ogrodu informacji na temat korzyści i zagrożeń wynikających ze stosowania roślin zielarskich i warzywnych sprostania wymaganiom adresata użytkowego ogrodu warzywno-ziołowego wskazywania sposobów uzyskiwania warzyw i ziół o wysokiej jakości. |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena opracowania pisemnego - 50% oceny końcowej ocena prezentacji ustnej - 50% oceny końcowej |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Capecka | |
Prowadzący grup: | Ewa Capecka, Joanna Gil, Elżbieta Jędrszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Capecka | |
Prowadzący grup: | Joanna Gil, Elżbieta Jędrszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Capecka | |
Prowadzący grup: | Ewa Capecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.