Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.ZZGA9.SM.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zasady żywienia zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach agroturystycznych. Surowce paszowe i dodatki paszowe dla małych przeżuwaczy (kozy), zwierząt monogastrycznych (konie rekreacyjne, kuce, pony, osły, świnie miniaturowe, gryzonie domowe, ptaki ozdobne) oraz zwierząt egzotycznych dobrze adaptujących się do europejskich warunków klimatycznych (strusie, kangury). Zasady normowania składników pokarmowych oraz komponowania dawek pokarmowych i mieszanek treściwych dla wymienionych zwierząt.

Pełny opis:

Gospodarstwa agroturystyczne- definicja i zasady organizacji. Charakterystyka gatunków i ras zwierząt preferowanych do utrzymywania w gospodarstwach agroturystycznych. Charakterystyka surowców paszowych i pasz stosowanych w żywieniu zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach agroturystycznych. Niekonwencjonalne dodatki paszowe oraz rośliny alternatywne w żywieniu zwierząt. Sposoby przygotowania i uszlachetniania pasz przed skarmianiem. Niekonwencjonalne sposoby konserwacji pasz. Normy żywieniowe, dawki pokarmowe i mieszanki treściwe dla zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach agroturystycznych. Żywienie zwierząt a jakość ich produktów.

Literatura:

Świetlikowska U. 1998. Agroturystyka. Wyd. SGGW Warszawa.

Jamroz D., Potkański A. (Red.). 2005. Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt. PWN Warszawa.

Czasopisma popularno-naukowe: "Farmer", "Top Agrar Polska", Łowiec Polski", "Koń Polski".

Efekty uczenia się:

Student zna zasady żywienia zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach rolniczych o charakterze agroturystycznym oraz sposoby produkcji pasz w tych gospodarstwach. Wymienia i rozpoznaje zwierzęta preferowane do chowu w gospodarstwach agroturystycznych.

W ramach kompetencji społecznych jest aktywny w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania posiadanej wiedzy własnej. MA świadomość potrzeby konsultacji pomiędzy nauką a praktyką rolniczą.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ustne lub pisemne według propozycji studentów.

Praktyki zawodowe:

Nie przewiduje się.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)