Żywienie zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.ZYZW3.NI.HZONX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie zwierząt |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z metodami analizy składu chemicznego, jakości i wartości pokarmowej pasz oraz określenie ich przydatności w żywieniu zwierząt. Omówione zostaną sposoby i procesy konserwacji pasz. Studenci zostaną zapoznani z zasadami żywienia krów mlecznych w różnych cyklach produkcyjnych oraz bydła opasowego w systemie INRA. Ponadto omówione zostaną zasady żywienia owiec dorosłych i jagniąt, zasad żywienia różnych grup trzody chlewnej systemem tradycyjnym i przy zastosowaniu mieszanek pełnodawkowych. Ja również zasady żywienia drobiu nieśnego i brojlerów. Zasady żywienia koni roboczych, rekreacyjnych sportowych oraz źrebiąt i młodzieży. |
Pełny opis: |
tematyka wykładów 1. Pobieranie pasz do analizy. Skład chemiczny pasz. Rola składników pokarmowych w żywieniu zwierząt. 2 2. Trawienie składników pokarmowych u zwierząt. Metody badań strawnościowych. Badania bilansowe. 3 3. Podział pasz. Rola pasz w żywieniu. Metody konserwacji pasz. 3 4. Ocena wartości pokarmowej pasz. System INRA, DLG 3 5. Zasady żywienia bydła w systemie tradycyjnym i INRA 3 6. Zasady żywienia trzody chlewnej - żywienie tradycyjne i mieszankami pełnoporcjowymi. Zasady żywienia drobiu. 3 7. Zasady żywienia drobiu cd. Zasady żywienia i normowania pasz dla koni – różnych grup żywieniowych. 3 tematyka ćwiczeń 1. Analiza podstawowa paszy. Współczynnik podsuszenia. Obliczanie zawartości składników w paszy. Przeliczanie zawartości składników pokarmowych na 100 % s.m. 5 2. Badania strawnościowe – oznaczanie i wyliczanie współczynników strawności. Przemiana materii – bilans N, C i energii. Obliczanie przyrostów masy ciała. 5 3. Wartość pokarmowa pasz. Wycena wartości pasz dla przeżuwaczy wg systemu INRA. Wyliczenie energii metabolicznej dla świń i drobiu. 5 4. Kryteria podziału pasz – rozpoznawanie pasz i ocena ich przydatności do skarmiania. Ocena wydajności pastwisk. Ocena organoleptyczna i chemiczna pasz konserwowanych. 5 5. Bilansowanie składu mieszanki produkcyjnej. Układanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie INRA 1988. 5 6. Układanie dawek pokarmowych dla bydła opasowego wg systemu INRA 1988. Dawki pokarmowe z wykorzystaniem związków NPN. 5 7. Układanie dawek pokarmowych dla owiec, trzody chlewnej i koni z wykorzystaniem pasz gospodarskich. 5 8. Układanie mieszanek pełnoporcjowych dla trzody chlewnej, Układanie mieszanek pełnoporcjowych dla drobiu. 5 |
Literatura: |
1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1-3 pod red. D. Jamroz , PWRiL, 2004. 2. Pasze. J. Chachułowa i wsp., SGGW Warszawa, 1996 3. Skrypt do ćwiczeń z żywienia zwierząt i paszoznawstwa. J. Kamiński i in. , Kraków, 1995 4. Chów świń. Kondracki, PWRiL, Warszawa, 1998 5. Żywienie koni. Meyer H., Coenen M. Warszawa. 2009 6. Żywienie drobiu. Larbier M., Leclercq B. PNW. Warszawa. 1995 7. Normy żywienia zwierząt dla poszczególnych gatunków zwierząt. Prace zbiorowe, wyd. Instytut Zootechniki PIB, Kraków (przeżuwacze), PAN Jabłonna (trzoda chlewna, drób, konie). 8, czasopisma specjalistyczne (Bydło, Top agrar Polska, Hoduj z głową, Hodowca bydła i inne). |
Efekty uczenia się: |
Student potrafi scharakteryzować składniki paszy i określić ich rolę w organizmie zwierzęcia i sposób analizy. Student będzie potrafił przeliczać zawartość składników pokarmowych paszy i wyrażać ich zawartość w różnych jednostkach (g, %). Student posiądzie umiejętność praktycznego wykorzystania wyników badań strawnościowych i bilansowych do obliczeń zawartości składników strawnych oraz przyrostów masy ciała. Rozpoznaje podstawowe rodzaje pasz. Będzie potrafił ocenić wartość pokarmową pasz na podstawie wybranych metod i analiz laboratoryjnych oraz zinterpretować uzyskane wyniki. Zna systemy oceny wartości pokarmowej pasz. Zna zasady żywienia, normowania dawek pokarmowych i bilansowania mieszanek treściwych dla poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. |
Metody i kryteria oceniania: |
Forma zakończenia: test wielokrotnego wyboru po III semestrze. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.