Żywienie zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.ZYZW2.NI.HZONX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie zwierząt | ||
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt | ||
Grupy: |
Hodowla niestacjonarne,5 sem.obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Omówienie zasad żywienia poszczególnych gatunków zwierząt oraz normowanie pasz dla tych zwierząt. Możliwość wykorzystania związków azotowych niebiałkowych (NPN) w żywieniu przeżuwaczy, jako zamienników białka ogólnego. Opis pełny: Zapoznanie studentów z zasadami żywienia krów mlecznych w różnych cyklach produkcyjnych oraz bydła opasowego. Zasady normowania pasz w systemie tradycyjnym i INRA dla tych zwierząt. Zasady żywienia owiec dorosłych i jagniąt. Wymogi stawiane paszom dla trzody chlewnej. Omówienie zasad żywienia różnych grup trzody chlewnej systemem tradycyjnym i przy zastosowaniu mieszanek pełnodawkowych. Zasady żywienia drobiu nieśnego i brojlerów. Zasady żywienia koni roboczych, rekreacyjnych, sportowych oraz źrebiąt i młodzieży. |
||
Pełny opis: |
I. Wykłady: 5 zjazdów x 2 h = 10 h 1. Zasady żywienia bydła w systemie tradycyjnym i INRA. 2. Układanie dawek pokarmowych dla owiec w systemie tradycyjnym. Wykorzystanie związków NPN w żywieniu przeżuwaczy. 3. Zasady żywienia trzody chlewnej - żywienie tradycyjne i mieszankami pełnoporcjowymi. 4. Zasady żywienia drobiu. 5. Zasady żywienia i normowania pasz dla różnych grup żywieniowych koni. II. Ćwiczenia: 6 zjazdów x 5 h = 30 h 1. Układanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie INRA 1988. Zasady stosowanie TMR. 2. Układanie dawek pokarmowych dla bydła opasowego wg systemu INRA 1988. 3. Układanie dawek pokarmowych dla owiec. Dawki pokarmowe z wykorzystaniem związków NPN. 4. Układanie dawek pokarmowych dla trzody chlewnej z wykorzystaniem pasz objętościowych. 5. Układanie mieszanek pełnoporcjowych dla trzody chlewnej i drobiu. 6. Układanie dawek pokarmowych dla koni roboczych i rekreacyjnych. Zaliczenie przedmiotu: egzamin pisemny z semestru IV i V Przedmiot: Żywienie zwierząt - Ćwiczenia projektowe Prowadzący: dr hab. Piotr Micek Wymiar: 25 h konsultacji on-line Forma zakończenia: zaliczenie Charakterystyka przedmiotu Przedmiot prowadzony jest metoda e-learningu poprzez platformę internetową Moodle. Każdy student posiada indywidualne konto, które umożliwia mu logowanie na platformie i bezpośredni dostęp do umieszczonych tam materiałów i zadań oraz prowadzenie konsultacji on line z prowadzącym przedmiot. Celem przedmiotu jest umożliwienie praktycznego wykorzystania wiedzy z zakresu żywienia zwierząt poprzez przygotowanie indywidualnych projektów. Projekt składa się z niezależnych zadań, których zaliczenie jest niezbędne do uzyskania pozytywnej oceny z przedmiotu "Żywienie zwierząt", realizowanego w formie tradycyjnej podczas zjazdów. Projekt obejmuje: przygotowanie szczegółowego opisu technologii produkcji i wartości pokarmowej pasz, które zostaną wykorzystane w kolejnym zadaniu do układania dawek pokarmowych i mieszanek treściwych; podział zwierząt na grupy żywieniowe i ustalenie ich norm żywieniowych; ułożenie dawek pokarmowych z uwzględnieniem okresu żywienia i różnych systemów zadawania pasz; przygotowanie preliminarza i bilansu paszowego gospodarstwa. Materiały źródłowe: materiały własne (artykuły przeglądowe, schematy, wykresy, tabele) opracowane przez prowadzącego przedmiot i udostępnione na serwerze; Jamroz D. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. PWN Warszawa 2001; Normy żywienia bydła, owiec i kóz. Wartość pokarmowa pasz dla przeżuwaczy, IZ-PIB, Kraków 2009; Ryś R. Normy żywienia bydła i owiec systemem tradycyjnym. IZ, Kraków 1998; normy żywienia innych gatunków zwierząt gospodarskich; czasopisma specjalistyczne (Bydło, Top Agrar Polska, Hoduj z głową, Hodowca bydła i inne). |
||
Literatura: |
1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Jamroz i wsp., PWN 2004 2. Żywienie owiec. Załuska i Załuska. PWRiL, Warszawa, 1978 3. Chów świń. Kondracki, PWRiL, Warszawa, 1998 4. Żywienie koni. E. Sasimowski i M. Budzyński, PWRiL, Warszawa , 1987 5. Skrypt do ćwiczeń z żywienia zwierząt i paszoznawstwa. J.Kamiński i In. Kraków, 1995 6. Normy żywienia zwierząt dla poszczególnych gatunków zwierząt. Prace zbiorowe, wyd.IZ Kraków ( przeżuwacze), PAN Jabłonna (trzoda chlewna, drób, konie) |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.