Żywienie koni
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.ZYWKO.SI.HZOKX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie koni |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Rola składników pokarmowych w żywieniu koni. Pasze stosowane w żywieniu różnych grup koni. Zasady żywienia poszczególnych grup żywieniowych koni ( ogiery, klacze, źrebięta, młodzież) oraz w różnych systemach ich użytkowania.Potrzeby białkowo-energetyczne koni na tle budowy przewodu pokarmowego. Wymogi stawiane paszom dla koni. Żywienie ogierów, żywienie klaczy w poszczególnych cyklach produkcyjnych, żywienie źrebiąt ssących, żywienie młodzieży. Zasady żywienia koni roboczych, rekreacyjnych i sportowych. Organizacja bazy paszowej dla koni. |
Pełny opis: |
I. Wykłady: 15 tygodni x 1 h = 15 h 1. Budowa przewodu pokarmowego konia oraz procesy przemian energetycznych i białkowych w nim zachodzące. - 1 h 2. Wymogi stawiane paszom dla koni oraz rodzaje pasz stosowane w żywieniu koni. - 2 h 3. Rodzaje substancji antyodżywczych w paszach dla koni. – 1 h 4. Żywienie ogierów. – 1 h 5. Żywienie klaczy w poszczególnych etapach cyklu produkcyjnego. – 2 h 6. Żywienie źrebiąt. – 1 h 7. Żywienie młodzieży. - 2 h 8. Żywienie koni roboczych. - 1 h 9. Żywienie koni rekreacyjnych. – 1 h 10. Żywienie koni sportowych. – 1 h 11. Zaburzenia metaboliczne u koni na tle żywieniowym.- 1 h 12. Organizacja bazy paszowej dla koni. – 1 h II. Ćwiczenia : 1. Omówienie norm żywienia koni i wartości pokarmowej pasz. – 1 h 2. Układanie dawek pokarmowych dla ogierów. – 2 h 3. Układanie dawek pokarmowych dla klaczy w różnych stanach fizjologicznych - 2 h 4. Układanie dawek pokarmowych dla koni roboczych. – 2 h 5. Układanie dawek pokarmowych dla koni rekreacyjnych.– 2 h 6. Układanie dawek pokarmowych dla koni pozostających w treningu. – 2 h 7. Dawki pokarmowe dla młodzieży. – 2 h 8. Sporządzanie preliminarza pasz dla określonej grupy koni, zaliczenie ćwiczeń - 2 h Zaliczenie przedmiotu : egzamin pisemny |
Literatura: |
Materiał źródłowy: 1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2, 3 pod red. D. Jamroz i wsp., PWN 2004. 2. Chów, hodowla i użytkowanie koni. Pod red. J. Chachułowej i wsp., SGGW, Warszawa 1991. 3. Żywienie koni. E. Sasimowski i M. Budzyński, PWRiL, Warszawa 1987. 4. Normy żywienia koni. Praca zbiorowa, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 1997. |
Efekty uczenia się: |
Student zna zasady żywienia koni oraz metody produkcji pasz dla tych zwierząt. Zna sposoby żywienia koni w zależności od pory roku, stanu fizjologicznego oraz kierunku ich użytkowania. Potrafi określić potrzeby pokarmowe koni, skomponować dawki pokarmowe, zaplanować bazę paszową dla tych zwierząt.Potrafi ocenić wartość pokarmową i odżywczą pasz dla koni. W ramach kompetencji społecznych jest aktywny w zakresie samokształcenia i doskonalenia umiejętności zawodowych. Posiada świadomość potrzeby konsultacji pomiędzy nauką a praktyką rolniczą. Ma świadomość zawodowej i etycznej odpowiedzialności za dobrostan koni. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ustne lub pisemne według propozycji studentów. |
Praktyki zawodowe: |
Nie przewiduje się. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.