Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.ZYIZP.SI.HZOEX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie zwierząt i paszoznawstwo |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką organizacji ekologicznej bazy paszowej, zasadami żywienia zwierząt - bydła, owiec, kóz, koni, trzody chlewnej i drobiu w gospodarstwach ekologicznych oraz zagadnieniami związanymi z ochroną tych zwierząt przed negatywnym wpływem środowiska. |
Pełny opis: |
Tematyka przedmiotu obejmuje zagadnienia związanie z wpływem czynników środowiskowych i żywieniowych na rozwój, produkcyjność, zdrowie zwierząt oraz jakość ich produktów. W ramach przedmiotu przedstawione zostaną metody (biologiczne, mechaniczne i fizyczne) wytwarzania pasz ekologicznych, metody ustalania optymalnego zapotrzebowania zwierząt na składniki pokarmowe oraz zasady ekologicznego ich użytkowania w gospodarstwach. Omówione zostaną również sposoby ochrony zwierząt gospodarskich przed negatywnym wpływem środowiska. |
Literatura: |
Tyburski J.,"Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego". Wyd. SGGW-Warszawa, 2007. Hanczakowski P. i in.:"Składniki pokarmowe i antyodżywcze występujące w roślinach" Wyd. IZ-Balice, 2001. Harborne J.B. "Ekologia biochemiczna". PWN Warszawa, 1997. Praca zbiorowa (Red. Jamroz D. i in.) "Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo". Tom 2 i 3. Wyd. SGGW - Warszawa, 2005. Kamiński J. i in. "Skrypt do ćwiczeń z żywienia zwierząt i paszoznawstwa". Wyd. AR-Kraków, 1995. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.