Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.ZYIZP.SI.HZOEX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką organizacji ekologicznej bazy paszowej, zasadami żywienia zwierząt - bydła, owiec, kóz, koni, trzody chlewnej i drobiu w gospodarstwach ekologicznych oraz zagadnieniami związanymi z ochroną tych zwierząt przed negatywnym wpływem środowiska.

Pełny opis:

Tematyka przedmiotu obejmuje zagadnienia związanie z wpływem czynników środowiskowych i żywieniowych na rozwój, produkcyjność, zdrowie zwierząt oraz jakość ich produktów. W ramach przedmiotu przedstawione zostaną metody (biologiczne, mechaniczne i fizyczne) wytwarzania pasz ekologicznych, metody ustalania optymalnego zapotrzebowania zwierząt na składniki pokarmowe oraz zasady ekologicznego ich użytkowania w gospodarstwach. Omówione zostaną również sposoby ochrony zwierząt gospodarskich przed negatywnym wpływem środowiska.

Literatura:

Tyburski J.,"Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego". Wyd. SGGW-Warszawa, 2007.

Hanczakowski P. i in.:"Składniki pokarmowe i antyodżywcze występujące w roślinach" Wyd. IZ-Balice, 2001.

Harborne J.B. "Ekologia biochemiczna". PWN Warszawa, 1997.

Praca zbiorowa (Red. Jamroz D. i in.) "Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo". Tom 2 i 3. Wyd. SGGW - Warszawa, 2005.

Kamiński J. i in. "Skrypt do ćwiczeń z żywienia zwierząt i paszoznawstwa". Wyd. AR-Kraków, 1995.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)