Szczegółowe żywienie drobiu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.ZYDR9.SM.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Szczegółowe żywienie drobiu |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze znaczeniem racjonalnego żywienia podstawowych gatunków drobiu (kur, gęsi, kaczek, indyków) oraz innych gatunków drobiu użytkowego i ozdobnego. Program obejmuje ponadto zapoznanie się z systemami wyceny i normowania pasz dla drobiu, zasady układania receptur pełnoporcjowych i uzupełniających mieszanek paszowych oraz żywienie tych ptaków w sposób tradycyjny. Dodatkowo uwzględnione będą zagadnienia możliwości przewidywania wielkości produkcji (mięsnej, nieśnej) oraz modyfikowania wartości odżywczej uzyskanych produktów. |
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze znaczeniem fizjologii i racjonalnego żywienia podstawowych gatunków drobiu (kur, gęsi, kaczek, indyków) oraz innych gatunków drobiu użytkowego i ozdobnego (strusie, emu, perliczki, bażanty, kuropatwy, przepiórki, kury i kaczki ozdobne, itd). Program obejmuje ponadto zasady układania receptur pełnoporcjowych i uzupełniających mieszanek paszowych oraz żywienie tych ptaków w sposób tradycyjny. Wszystkie omawiane zagadnienia uwzględniają wpływ żywienia na wzrost, produkcyjność i wskaźniki reprodukcyjne ptaków. Dodatkowo uwzględnione będą zagadnienia możliwości przewidywania wielkości produkcji (mięsnej, nieśnej) oraz modyfikowania wartości odżywczej uzyskanych produktów. Studenci zostaną zapoznani z systemami wartościowania pasz i potrzeb energetyczno-białkowych tych gatunków ptaków, techniką ich karmienia oraz z nowoczesnymi technologiami produkcji pasz i ich pozyskiwania. |
Literatura: |
1. Żywienie drobiu. Larbier M., Leclercq B. PWN Warszawa 1995. 2. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1 - 3 pod red. D. Jamroz, PWRiL, 2014. 2015. 3. Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz. Normy Żywienia Drobiu. Red. S. Smulikowska, A Rutkowski. PAN, Jabłonna, 2005. |
Efekty uczenia się: |
1. Posiada wiedzę z zakresu budowy i funkcjonowania przewodu pokarmowego oraz trawienia u różnych gatunków drobiu. 2. Zna metody badań strawnościowych u drobiu. 3. Zna założenia ogólne koncepcje dotyczące oceny wartości pokarmowej pasz i konsekwencje błędów wyceny wartości mieszanek. 4. Zna charakterystykę i skład chemiczny pasz stosowanych w żywieniu drobiu. 5. Potrafi na podstawie składu chemicznego praktycznie wyliczyć wartość pokarmową i energetyczną pasz 6. Potrafi wykorzystując dostępne źródła informacji przeprowadzić analizę rynku pasz i mieszanek treściwych 7. Potrafi wskazać i wykorzystać różnice w żywieniu różnych gatunków drobiu. 8. Potrafi wybrać odpowiednie pasze i przeprowadzić obliczenia mieszanki treściwej dla drobiu. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykonanie i przedstawienie prezentacji na zadany temat. Ocena aktywności pracy w grupie. Kryteria: standardowa skala ocen. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.