Szczegółowe żywienie bydła
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.ZYBY9.SM.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Szczegółowe żywienie bydła |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z żywieniem poszczególnych grup bydła (odchów cieląt i młodzieży, żywienie buhajów w okresie przygotowania do rozrodu i okresie rozrodu, żywienie krów w całym cyku produkcyjnym, żywienie opasów). Ponadto zostaną omówione zasady przygotowania pasz i ich stosowanie w żywieniu bydła w okresie zimowym i letnim, jak również wpływ żywienia na wielkość produkcji i jakość produktów zwierzęcych. |
Pełny opis: |
1.Specyfika trawienia składników pokarmowych u bydła. 2.Rodzaje i wartość pokarmowa stosowanych pasz w żywieniu bydła. 3.Zasady żywienia bydła w poszczególnych okresach fizjologicznych. 4.Wpływ żywienia krów i opasów na jakość produktów zwierzęcych. 5.Jakość i wartość pokarmową pasz stosowanych w żywieniu bydła. 6.Układanie dawek pokarmowych dla bydła w zależności od wieku, stanu fizjologicznego oraz rodzaju tuczu. 7.Preliminarz pasz. |
Literatura: |
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt. 2004. Red. D. Jamroz i A. Potkański, PWN, Warszawa; Żywienie Bydła. 2006.Praca zbiorowa red. Mikołajczaka J.. Wydawnictwo Uczelniane ART.; Ćwiczenia z żywienia zwierząt i paszoznawstwa. Wyd. 2 poprawione i uzupełnione. 1995. Praca zbiorowa, AR Kraków; Normy żywienia przeżuwaczy. Wartość pokarmowa francuskich i krajowych pasz dla przeżuwaczy. 2009. IZ-PIB-INRA. Kraków. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Charakteryzuje wartość pokarmową pasz stosowanych w żywieniu bydła. Zna szczegółowe zasady żywienia bydła w poszczególnych okresach fizjologicznych. Tłumaczy wpływ żywienia bydła na jakość produktów zwierzęcych Wymienia zaburzenia metaboliczne występujące na tle żywieniowym u bydła. Umiejętności: Ocenia jakość i wartość pokarmową pasz stosowanych w żywieniu bydła. Układa dawki pokarmowe, z wykorzystaniem programów komputerowych dla bydła w zależności od wieku, stanu fizjologicznego oraz rodzaju tuczu. Sporządza preliminarz pasz dla przykładowego stada. Kompetencje społeczne. Potrafi planować i działać kreatywnie w przygotowaniu pracy zaliczeniowej. Jest wrażliwy na potrzeby zwierząt, dba o prawidłowe żywienie. Ma świadomość ciągłego dokształcania i zdobywania wiedzy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1.Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2.Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3.Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4.Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.