Żywienie psów i kotów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.ZPK9.SM.HZOHX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie psów i kotów | ||
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
2.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studenci zastaną zaznajomieni z wymaganiami pokarmowymi psów i kotów (zapotrzebowanie na białko, energię, witaminy i związki mineralne), ustalaniem składu komponentowego karm pełnoporcjowych suchych i mokrych, charakterystyką pasz (zalecanych i szkodliwych), techniką przygotowania, uszlachetniania i przechowywania pasz, higieną żywienia oraz żywieniem w różnych stanach fizjologicznych (wzrost, ciąża, laktacja) jak również omówione zostaną skutki nieprawidłowego żywienia oraz choroby metaboliczne psów i kotów. |
||
Pełny opis: |
Treści programowe 1. Zapotrzebowanie psów i kotów na energię, składniki pokarmowe, mineralne i witaminy w poszczególnych okresach fizjologicznych 2. Systemy oceny wartości pokarmowej karm oraz ich przydatność żywieniowa dla psów i kotów 3. Zasady żywienia psów i kotów w zależności od wieku, stanu fizjologicznego, kondycji oraz wykonywanej pracy 4. Pasze przemysłowe i preparaty żywieniowe dla psów i kotów 5. Układanie dawek pokarmowych i optymalizacja składu mieszanek dla psów w zależności od wieku, stanu fizjologicznego, kondycji oraz wykonywanej pracy 6. Układanie dawek pokarmowych i optymalizacja składu mieszanek dla kotów w zależności od wieku, stanu fizjologicznego, kondycji oraz wykonywanej pracy |
||
Literatura: |
NRC 2006. Nutrient requirements of dogs and cats. The National Academy Press Washington DC. www.nap.edu; Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Praca zbiorowa. Tom 1, 2, 3, 2001, PWN, Warszawa; Small animal clinical nutrition. Praca zbiorowa. 2010, Mark Morris Institiut; Nutrition for Veterinary Technician and Nurses. Wortinger A., 2007, Blackwell Publishing; Raw and Natural Nutrition for dogs. Olson L., 2010, North Atlantics Books; Canine and Feline Nutrition. Case, Davistotle, Hayek, 2011, Mosby Elsevier; Pies- zachowanie, żywienie i zdrowie. 2010. Case L. P. Wydawnictwo Galaktyka, Łódź |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza Charakteryzuje wartość odżywczą komponentów oraz karm stosowanych u psów i kotów Posiada szczegółową wiedzę dotyczącą specyfiki żywienia psów i kotów w poszczególnych stanach fizjologicznych Wymienia nowoczesne dodatki paszowe oraz składniki szkodliwe dla psów i kotów Posiada wiedzę dotyczącą technologii przygotowywania karm oraz sposobów karmienia psów i kotów Umiejętności Potrafi korzystać z norm żywieniowych i określać zapotrzebowanie psów i kotów w różnych stanach fizjologicznych Wykorzystuje podstawowe programy komputerowe (Microsoft) do układania dawek pokarmowe i komponowania mieszanek paszowych dla psów i kotów Potrafi analizować i porównywać składy komponentowe oraz wartość pokarmową karm dla psów i kotów Kompetencje społeczne Potrafi pracować w zespole i jest odpowiedzialny za efekty pracy całej grupy Dba o prawidłowe żywienie zwierząt uwzględniając ich specyficzne wymagania Potrafi syntetycznie przedstawiać wyniki, zorganizować warsztaty, szkolenia |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń- ocena z projektu Zaliczenie wykładów- rozwiązanie zadania problemowego |
||
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Olga Lasek | |
Prowadzący grup: | Jarosław Kański, Olga Lasek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Olga Lasek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.