Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zaburzenia metaboliczne u zwierząt

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.ZMUZ9.SM.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zaburzenia metaboliczne u zwierząt
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z zaburzeniami metabolicznymi spowodowanymi nieprawidłowym żywieniem u poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich i amatorskich. Ponadto zostanie omówiona prewencja zaburzeń metabolicznych na tle żywieniowym oraz zasady stosowania diet specjalistycznych w wybranych jednostkach chorobowych.

Pełny opis:

1.Definicja i podział zaburzeń metabolicznych.

2.Zaburzenia metaboliczne u krów, koni, świń, drobiu, psów i kotów.

3.Monitorowanie zaburzeń metabolicznych u zwierząt. Metody monitorowania.

Literatura:

Choroby świń. 2002. Pejsak Z., PWR Poznań; Żywienie koni. 2009. Meyer H., PWRiL Warszawa;

Choroby cieląt. 2005. Kuleta Z. (red.), Wydawnictwo UWM Olsztyn; Wybrane choroby koni. 1997. Nicpoń J., Kita J., Fagasiński A., Wyd. Si-Ma Warszawa;

Choroby układu trawiennego i przemiany materii zwierząt. 1981. Gancarz B., PWRiL Warszawa;

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. 2001. Jamroz D. (red.), PWN Warszawa.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Wymienia i definiuje zaburzenia metaboliczne u zwierząt.

Zna żywieniowe zasady przeciwdziałania występowania zaburzeń metabolicznych.

Wymienia metody monitorowania zaburzeń metabolicznych u zwierząt.

Kompetencje społeczne:

Jest wrażliwy na potrzeby zwierząt, dba o prawidłowe żywienie.

Ma świadomość ciągłego dokształcania i zdobywania wiedzy.

Potrafi planować i działać kreatywnie w przygotowaniu pracy zaliczeniowej.

Metody i kryteria oceniania:

Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący:

1.Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2.Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3.Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia.

4.Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0).

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)