Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Zaburzenia metaboliczne u zwierząt

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.ZMUZ9.SM.HZOHX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zaburzenia metaboliczne u zwierząt
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 1.00
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z zaburzeniami metabolicznymi spowodowanymi nieprawidłowym żywieniem u poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich i amatorskich. Ponadto zostanie omówiona prewencja zaburzeń metabolicznych na tle żywieniowym oraz zasady stosowania diet specjalistycznych w wybranych jednostkach chorobowych.

Pełny opis:

1.Definicja i podział zaburzeń metabolicznych.

2.Zaburzenia metaboliczne u krów, koni, świń, drobiu, psów i kotów.

3.Monitorowanie zaburzeń metabolicznych u zwierząt. Metody monitorowania.

Literatura:

Choroby świń. 2002. Pejsak Z., PWR Poznań; Żywienie koni. 2009. Meyer H., PWRiL Warszawa;

Choroby cieląt. 2005. Kuleta Z. (red.), Wydawnictwo UWM Olsztyn; Wybrane choroby koni. 1997. Nicpoń J., Kita J., Fagasiński A., Wyd. Si-Ma Warszawa;

Choroby układu trawiennego i przemiany materii zwierząt. 1981. Gancarz B., PWRiL Warszawa;

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. 2001. Jamroz D. (red.), PWN Warszawa.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Wymienia i definiuje zaburzenia metaboliczne u zwierząt.

Zna żywieniowe zasady przeciwdziałania występowania zaburzeń metabolicznych.

Wymienia metody monitorowania zaburzeń metabolicznych u zwierząt.

Kompetencje społeczne:

Jest wrażliwy na potrzeby zwierząt, dba o prawidłowe żywienie.

Ma świadomość ciągłego dokształcania i zdobywania wiedzy.

Potrafi planować i działać kreatywnie w przygotowaniu pracy zaliczeniowej.

Metody i kryteria oceniania:

Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący:

1.Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2.Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3.Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia.

4.Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0).

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-25
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Justyna Barć
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2018-02-26 - 2018-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Justyna Barć
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.