Zaburzenia metaboliczne u zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.ZMUZ9.SM.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zaburzenia metaboliczne u zwierząt |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z zaburzeniami metabolicznymi spowodowanymi nieprawidłowym żywieniem u poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich i amatorskich. Ponadto zostanie omówiona prewencja zaburzeń metabolicznych na tle żywieniowym oraz zasady stosowania diet specjalistycznych w wybranych jednostkach chorobowych. |
Pełny opis: |
1.Definicja i podział zaburzeń metabolicznych. 2.Zaburzenia metaboliczne u krów, koni, świń, drobiu, psów i kotów. 3.Monitorowanie zaburzeń metabolicznych u zwierząt. Metody monitorowania. |
Literatura: |
Choroby świń. 2002. Pejsak Z., PWR Poznań; Żywienie koni. 2009. Meyer H., PWRiL Warszawa; Choroby cieląt. 2005. Kuleta Z. (red.), Wydawnictwo UWM Olsztyn; Wybrane choroby koni. 1997. Nicpoń J., Kita J., Fagasiński A., Wyd. Si-Ma Warszawa; Choroby układu trawiennego i przemiany materii zwierząt. 1981. Gancarz B., PWRiL Warszawa; Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. 2001. Jamroz D. (red.), PWN Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Wymienia i definiuje zaburzenia metaboliczne u zwierząt. Zna żywieniowe zasady przeciwdziałania występowania zaburzeń metabolicznych. Wymienia metody monitorowania zaburzeń metabolicznych u zwierząt. Kompetencje społeczne: Jest wrażliwy na potrzeby zwierząt, dba o prawidłowe żywienie. Ma świadomość ciągłego dokształcania i zdobywania wiedzy. Potrafi planować i działać kreatywnie w przygotowaniu pracy zaliczeniowej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1.Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2.Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3.Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4.Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.