Żywienie fermowych danieli, jeleni i strusi
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.ZFJD9.SM.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie fermowych danieli, jeleni i strusi |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Tematyka przedmiotu obejmuje zagadnienia dotyczące organizacji, użytkowania i warunków fermowego utrzymania danieli, jeleni i strusi. Zagadnienia z zakresu żywienia dotyczą normowania zapotrzebowania zwierząt na składniki pokarmowe, charakterystyki surowców paszowych i pasz stosowanych w żywieniu fermowym danieli, jeleni i strusi oraz wpływu żywienia na jakość produktów zwierzęcych. W ramach przedmiotu są planowane zajęcia terenowe na wybranych (wiodących) fermach danieli, jeleni i strusi. |
Pełny opis: |
Fermy danieli, jeleni i strusi - przepisy prawne i warunki utrzymania zwierząt. Gatunki jeleniowatych i strusi w chowie i hodowli fermowej oraz kierunki ich użytkowania. Pobieranie pasz, specyfika trawienia, przyswajalność i wykorzystanie składników pokarmowych pasz przez zwierzęta. Pastwiska i organizacja wypasu jeleniowatych. Charakterystyka surowców paszowych i pasz stosowanych w żywieniu danieli, jeleni i strusi. Normy żywieniowe i dawki pokarmowe dla fermowych jeleniowatych i strusi. Zagrożenia ekologiczne w chowie i hodowli jeleniowatych i strusi. Wpływ żywienia na jakość produktów uzyskiwanych od zwierząt. Wyjazd studyjny na zajęcia terenowe w wybranych wiodących fermach fermowych jeleniowatych i strusi. |
Literatura: |
Podstawy hodowli fermowej jeleniowatych. 2003. Praca zbiorowa. Red. T. i B. Dmochowscy. Wyd. stacja Badawcza IPPAN. Kosewo Górne. Dmochowski B. 2001. Jelenie i daniele w zagrodzie. Pierwszy Portal Rolniczy (www.ppr.pl). Horbańczuk J. 2000. Chów strusi. Wyd. Megraf, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Student zna systemy chowu i żywienia zwierząt, sprzyjające zachowaniu ich dobrostanu. Posiada wiedzę dotyczącą chowu fermowych jeleniowatych i strusi. Posiada szczegółową wiedzę z zakresu charakterystyki pasz oraz trawienia, wchłaniania i wykorzystania składników pokarmowych pasz stosowanych w żywieniu fermowych jeleniowatych i strusi. W ramach umiejętności potrafi zaproponować i uzasadnić wybór metod niezbędnych do oceny jakości i wartości pokarmowej pasz dla fermowych jeleniowatych i strusi. Potrafi współpracować z hodowcami zwierząt oraz przygotować prezentację związana z wykonywanym zawodem. W ramach kompetencji społecznych zna zakres wiedzy i umiejętności własnej oraz ma świadomość stałego dokształcania się podczas wykonywanego zawodu. Rozumie potrzebę zapewnienia dobrostanu zwierzętom. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ustne lub pisemne według ustaleń ze studentami. |
Praktyki zawodowe: |
Nie przewiduje się. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.