Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Technologie produkcji pasz

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.TECH9.NI.HZONX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologie produkcji pasz
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy: Zootechnika niestacjonarne elektywy I stopień
Punkty ECTS i inne: 3.00
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z najnowszymi osiągnięciami w zakresie współczesnej technologii produkcji pasz tak gospodarskich jak i przemysłowych.

W zakresie produkcji pasz gospodarskich omówiona zostanie konserwacja pasz przez suszenie i kiszenie wraz z czynnikami warunkującymi optymalna przydatność surowców paszowych do konserwacji oraz procesami biochemicznymi zachodzącymi podczas suszenia i kiszenia, a także możliwościami wykorzystania pasz w praktycznym żywieniu zwierząt.

W zakresie technologii produkcji pasz przemysłowych zostaną omówione komponenty mieszanek treściwych różnego typu z uwzględnieniem ich wartości białkowej energetycznej i wpływu na organizm zwierząt.

Pełny opis:

W ramach części teoretycznej przedmiotu uczestnicy zostaną zapoznani z:

1. Metodami i sposobami konserwacji pasz gospodarskich.

2. Produkcją siana i suszu z zielonek. Metodami oceny ich jakości

3. Technologią sporządzania kiszonek i sianokiszonek z różnych materiałów

4. Procesami biochemicznymi zachodzącymi w czasie konserwacji.

5. Dodatkami do zakiszania.

6. Charakterystyką pasz jako materiału kiszonkarskiego.

7. Typy mieszanek treściwych. Charakterystyka komponentów paszowych.

Ćwiczenia praktyczne obejmą:

1. zajęcia praktyczne ze sporządzania kiszonek

2. ocenę poziomu suchej masy (mikrofalówka) i struktury kiszonki (sita PSPSS)

3. ocenę organoleptyczną i chemiczną kiszonek,

4. układanie mieszanek treściwych uzupełniających i pełnoporcjowych dla zwierząt

5. ocenę przydatności surowców do zakiszania

Literatura:

Materiał źródłowy:

1. Nowoczesne metody kiszenia pasz. W. Podkówka, PWRiL, Warszawa 1974.

2. Technologia produkcji mieszanek paszowych. Grochowicz J. PWRiL, Warszawa 1996.

3. Żywienie i Paszoznawstwo. Tom 3

4. Materiały informacyjne (foldery, informatory)

Metody i kryteria oceniania:

Ocena według standardowej skali ocen.

Zaliczenie przedmiotu: test zaliczeniowy

Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest wykonanie doświadczeń i przygotowanie sprawozdania z ćwiczeń.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-25
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Kański
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2018-02-26 - 2018-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Kański
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-24
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Kański
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-25 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Kański
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-23
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Kański
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Kański
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.