Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Rośliny alternatywne w żywieniu zwierząt

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.RAWZZ.SI.HZOEX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Rośliny alternatywne w żywieniu zwierząt
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest omówienie zagadnień dotyczących: możliwości pozyskiwania, kompleksowego składu chemicznego, właściwości odżywczych i wykorzystania aktualnie najlepiej poznanych roślin alternatywnych w żywieniu zwierząt gospodarskich i domowych oraz ich wpływu na zdrowie zwierząt oraz ich produkty.

Pełny opis:

Tematyka przedmiotu obejmuje zagadnienia dotyczące: możliwości uprawy i pozyskiwania, szczegółowej oceny składu chemicznego, właściwości dietetycznych, odżywczych i technologicznych, wykorzystania w żywieniu zwierząt gospodarskich i domowych oraz wpływu na produkty zwierzęce aktualnie najlepiej poznanych roślin alternatywnych - sorgo (Sorghum spp.), szarłat uprawny (Amaranthus spp.), topinambur (Helianthus tuberosus L.), proso zwyczajne (Panicum miliaceum L.), łubin odmian słodkich (Lupinus luteus L., Lupinus angustifolius L.), kamelia olejodajna (Camellia japonica L., Camellia sasanqua L.), komosa ryżowa (Chenopodium quinoa L.), lnianka siewna (Camelina sativa L.), len odmian oleistych (Linum usitatissimum L.), dynia oleista (Cucurbita pepo var. oleifera), krokosz barwierski (Carthamus tinctorius L.), cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.), kapusta chińska (Brassica chinensis L.), maniok jadalny (Manihot esculenta Crantz), ryż siewny (Oryza sativa L.), owies nagi (Avena nuda L.), malwa pastewna (Alcea L.), czumiza (Setaria italica) i konopie pastewne (Cannabis sativa).

Literatura:

Bavec F., Bavec M. "Organic production and use of alternative crops". (Books in Soils, Plant and Environment). CRC Press, 2006.

Falińska K. "Ekologia roślin". Wyd. PWN Warszawa, 2004.

Harborne J.B. "Ekologia biochemiczna". Wyd. PWN Warszawa, 1997.

Praca zbiorowa (Red. Jamroz D. i in.). "Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo" Tom 3. Wyd. SGGW-Warszawa, 2005.

Sawicka B. i in. "Agrotechnika i jakość cech roślin uprawnych". Wyd. AR w Lublinie, 2001.

Efekty uczenia się:

Student potrafi opisać gatunki roślin alternatywnych stosowanych w żywieniu zwierząt. Zna wartość pokarmowa i odżywczą roślin alternatywnych. Potrafi opracować dawkę pokarmową dla zwierząt z udziałem roślin alternatywnych.

W ramach kompetencji społecznych ma świadomość konieczności dokształcania się oraz upowszechniania i wdrażania nabytej wiedzy własnej do praktyki zawodowej.

Posiada świadomość prowadzenia konsultacji pomiędzy nauką a praktyką.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie pisemne.

Praktyki zawodowe:

Praktyk zawodowych nie przewiduje się.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)