Prewencja żywieniowych zaburzeń metabolicznych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.PZZME.SI.HZOPX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Prewencja żywieniowych zaburzeń metabolicznych |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zaburzeniami metabolicznymi spowodowanymi nieprawidłowym żywieniem, a zwłaszcza z mechanizmami ich powstawania. Omawiana jest obszernie prewencja zaburzeń metabolicznych u zwierząt gospodarskich (np. ketozy, przemieszczenia trawieńca u krów) oraz psów (np. cukrzycy) i kotów. |
Pełny opis: |
1.Wprowadzenie. Zaburzenia metaboliczne u krów mlecznych 2.Zaburzenia metaboliczne u bydła opasowego i owiec 3.Zaburzenia metaboliczne u koni 4.Zaburzenia metaboliczne u świń 5.Zaburzenia metaboliczne u drobiu 6.Zaburzenia metaboliczne u psów i kotów 7.Monitorowanie zaburzeń metabolicznych u zwierząt. Metody monitorowania |
Literatura: |
Pejsak Z., 2002. Choroby świń. PWR Poznań Meyer H., 2009. Żywienie koni. PWRiL Warszawa Kuleta Z. (red.), 2005. Choroby cieląt. Wydawnictwo UWM Olsztyn Nicpoń J., Kita J., Fagasiński A., 1997. Wybrane choroby koni. Wyd. Si-Ma Warszawa Gancarz B., 1981. Choroby układu trawiennego i przemiany materii zwierząt. PWRiL Warszawa Jamroz D. (red.), 2001 i 2004. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. PWN Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Wymienia i definiuje zaburzenia metaboliczne u zwierząt. Zna żywieniowe zasady przeciwdziałania występowania zaburzeń metabolicznych. Wymienia metody monitorowania zaburzeń metabolicznych u zwierząt. Kompetencje społeczne: Jest wrażliwy na potrzeby zwierząt, dba o prawidłowe żywienie. Ma świadomość ciągłego dokształcania i zdobywania wiedzy. Potrafi planować i działać kreatywnie w przygotowaniu pracy zaliczeniowej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1.Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2.Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3.Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4.Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.