Paszoznawstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.PAZNA.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Paszoznawstwo |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot „Paszoznawstwo” obejmuje następujące zagadnienia: Skład chemiczny pasz oraz metody oznaczania poszczególnych składników pokarmowych. Znaczenie białka i aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów oraz makro- i mikroelementów w żywieniu zwierząt. Wpływ poszczególnych składników pokarmowych oraz dodatków paszowych na produkcyjność i jakość produktów pochodzenia zwierzęcego. Podział, konserwacja, sposoby przygotowania i przechowywania pasz. Pasze uboczne z przemysłu przetwórczego. Metody oznaczania substancji antyodżywczych oraz sposoby neutralizacji lub ograniczania ich ilości w paszach. Podstawy prawa paszowego. |
Pełny opis: |
Wykłady: 15tyg. x 1h = 15h 1. Żywienie jako podstawowy czynnik środowiska wpływający na wzrost wielkości produkcji i jakości produktów. Pasza jej skład chemiczny. 2. Rola wody oraz makro- i mikroelementów w żywieniu zwierząt. 3. Znaczenie białka i aminokwasów w żywieniu zwierząt. Wartość biologiczna białka i metody jej oznaczania. 4. Rola węglowodanów i tłuszczów w żywieniu zwierząt. 5. Rola witamin, probiotyków, prebiotyków i innych dodatków do pasz w żywieniu zwierząt. 6. Podział pasz. Zielonki i ich rola w żywieniu zwierząt. Sposoby suszenia zielonek. 7. Konserwacja pasz przez kiszenie. Inne metody konserwacji: zamrażanie, konserwacja środkami chemicznymi, liofilizacja. 8. Siana, susze, słomy, plewy. 9. Pasze okopowe, płynne i półpłynne. 10. Znaczenie ziaren, nasion oraz otrąb w żywieniu zwierząt. 11. Rodzaje mieszanek treściwych i ich wykorzystanie w żywieniu zwierząt. 12. Pasze odpadowe z przetwórstwa płodów rolnych. 13. Technologia przygotowania i przyrządzania pasz. 14. Substancje antyodżywcze i szkodliwe występujące w paszach. 15. Prawo paszowe. Zaliczenie przedmiotu: egzamin pisemny Ćwiczenia: 15 ćwiczeń x 2 h = 30 h 1. Zasady pobierania i przygotowywania prób do analizy chemicznej. Oznaczanie zawartości suchej masy, popiołu surowego i składników mineralnych w paszach. Obliczanie zawartości substancji organicznej i wody w paszach. 2. Oznaczanie zawartości białka ogólnego oraz właściwego. Obliczanie zawartości związków azotowych niebiałkowych. 3. Ocena wartości biologicznej białka (metody chemiczne i biologiczne). 4. Oznaczanie zawartości włókna surowego oraz tłuszczu w paszach. Obliczanie zawartości bezazotowych wyciągowych. 5. Laboratorium paszowe. Kolokwium I. 6. Oznaczanie i obliczanie współczynników strawności metodą klasyczną. Obliczanie zawartości składników strawnych. 7. Ocena wartości energetycznej pasz (EB, ES, EM). 8. Ocena wartości energetycznej pasz w systemie INRA. 9. Ocena wartości białkowej pasz i wypełnieniowej w systemie INRA. 10. Podział i rozpoznawanie pasz. Kolokwium II. 11. Produkcja zielonek w gospodarstwie w okresie wegetacyjnym. Ocena pastwiska metodą Różyckiego i skandynawską. Organizacja wypasu i planowanie pastwiska. 12. Ocena organoleptyczna i chemiczna pasz konserwowanych przez suszenie. 13. Ocena przydatności zielonek do zakiszania oraz ocena organoleptyczna i chemiczna kiszonek. 14. Rozpoznawanie pasz cd. Kolokwium III. 15. Zaliczenie ćwiczeń. Uwaga! Studentów obowiązuje przygotowanie do ćwiczeń z przerabianego materiału. |
Literatura: |
1.Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. i 3. pod red.D.Jamroz i wsp. PWN, 2001 2.Nowoczesne metody konserwacji pasz.W.Podkówka PWRiL, 1978.3.Pasze, pod red. J. Chachułowej i wsp. 1996, SGGW, W-wa. 4.Ćwiczenia z żywienia zwierząt i paszoznawstwa. Kamiński i wsp. 1995, AR Kraków. |
Efekty uczenia się: |
Po zaliczeniu przedmiotu student będzie posiadał wiedzę z zakresu nowoczesnych technik i metod analitycznych stosowanych w ocenie wartości pokarmowej i odżywczej środków paszowych. Miał wiedzę z zakresu procesów trawienia składników pokarmowych i przemiany materii u zwierząt gospodarskich. Posiadał umiejętność oceny wartości pokarmowej środków paszowych różnymi systemami w oparciu o analizy chemiczne pasz. Będzie potrafił rozpoznać środki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz znać nowoczesne technologie przygotowania i produkcji pasz, a także ich konserwacji. Będzie posiadać dobrą znajomość metod analitycznych i zasady wykonania podstawowych analiz pasz. Znać nowoczesną aparaturę naukowo-badawczą i jej zastosowanie w ocenie środków paszowych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń, prawidłowe rozpoznanie wybranych pasz oraz pozytywna ocena z egzaminu. Egzamin w formie pytań otwartych lub testowych wymaga uzyskania minimum 55% punktów. Udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 55%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.